Reisverslag Australi
Ž
                                                         Oostkust

                                                  Sydney naar Cairns                                                               
                                                               20 april - 20 mei 2002

                                                                  
Deze reis maken we omdat onze zoon Mischa stage loopt in het net geopende Serpent Resort Hostel in Cairns. 
We vliegen met Cathay Pacific en vertrekken 20 april om 14.05 uur vanuit Schiphol en komen na 12 uur vliegen op 21 april om 07.50 in Hongkong aan. Het tijdsverschil is 6 uur. Het slapen ging niet echt lekker,ook bij Wilma niet, die zelfs nog een slaaptablet had ingenomen. We doen onderweg wat computer spelletjes en zo gaat de tijd dan toch nog tamelijk snel.Vlucht naar Hongkong
Buiten is het 23ļ C als we in Hongkong aankomen. Het is een geplande tussenstop van zo'n 12 uur. We bergen onze bagage op en gaan met de trein naar Kowloon.
Tegenover Kowloon ligt Hongkong island.


                                               Hongkong                                    Kowloon                    
We lopen wat door de zeer drukke straten en over de promenade langs het water. De temp. is nu opgelopen tot 30ļ C en als we op een bankje zitten val ik ongeveer of misschien wel helemaal in slaap.
's Middags eten we wat in een Chinees restaurant, niet te vergelijken met onze Chinese restaurants trouwens.
Wat we aten weten we nu nog niet, maar het had veel weg van duif met heel veel vlieguren.
Eind van de middag gaan we weer terug naar het vliegveld en waar we om 19.15 uur plaatselijk tijd weer vertrekken richting Sydney.

Op 22 april
om 06.00 uur plaatselijke tijd komen we in Sydney aan. Nadat we door de wel zeer strenge douane zijn gekomen, nemen we een taxi naar het Rex Hotel, wat we van te voren geboekt hadden. Het Rex Hotel ligt niet ver van de bekende (beruchte)wijk Kings Cross.
Tot overmaat van ramp moeten we bij aankomst ook nog een uur wachten omdat de kamers nog niet schoon gemaakt zijn.
Eindelijk na zo'n 35 uur kunnen we een bad nemen. We frissen ons snel op,want om 12.00 uur hebben we met Leendert Flipse (jawel de zoon van) en zijn vriendin Dayenne afgesproken. Die staan op het punt van vertrek en wilden op hun laatste dag in AustraliŽ ons nog een klein beetje van Sydney laten zien. Na een middagje in Sydney rond gelopen te hebben, vonden we het toch wel welletjes en zijn we eindelijk ons mandje ingekropen.


                       Met Leendert en Dayenne in Sydney                                               Wilma bij Harbour bridge                                                                
23 april 2002
Vanmorgen na een redelijke nachtrust toch al om 08.00 uur opgestaan.
Na een heerlijk ontbijtje naar Kings Cross om via internet onze eerste contacten met het thuisfront te leggen.
Daarna hebben we de Explorer bus genomen om de stad eens goed te bezichtigen. De Explorer bussen rijden via een vaste route langs bijna alle bezienswaardigheden in de stad. Een echte aanrader.
Je kunt op elke halte uit en ook later weer instappen.  
The Ďredí Sydney Explorer bus visits 27 of Sydneyís most famous attractions.
                                               Sydney Explorer                            Route Sydney Explorer                                                
We hebben een vijfdaagse pas gekocht, waarmee we met alle openbare vervoer middelen mee kunnen.
Dit is de bus, metro, maar ook de ferry's, die o.a. in de haven en naar de stranden varen. 
We rijden langs een aantal bezienswaardigheden en stappen bij Hyde Park, gelegen in het hart van het centrum van de stad uit. We maken een wandeling  over Hyde Park Avenue naar de AMP toren, waar we op gaan. Op het eind van Hyde Park zie je de prachtige "Archibald Memorial Fountain" en aan de rand van het park de St Mary's Cathedral. 

                    Hydepark vanaf Sydney Tower                            Sydney Tower                                   Archibald fontein

We gaan op de AMP tower van waar je werkelijk een prachtig uitzicht over de stad, havens, harbour bridge, opera house en vele andere bezienswaardigheden hebt.
De AMP tower is een oriŽntatie punt, dat van bijna iedere plek in de stad en ver daarbuiten te zien is. 

Vanaf de Tower lopen we naar Circle Quai om te kijken of we met een boottrip mee kunnen, maar helaas te laat.
We lopen nu via de Rocks, het oudste deel van Sydney en een van de meest bezochte plekken in de stad, over de Harbour Bridge, waar je een magnifiek uitzicht hebt over de havens, opera house en de rivier, naar de noordkant en weer terug .
Later op de dag bezoeken we de Botanic Gardens van Sydney. Het is een 30 ha grote oase in het hart van de stad.

Hier waan je je niet in een miljoenen stad. Het is werkelijk prachtig gelegen niet ver van de haven en het Operahouse en Harbour Bridge.  Vanaf de Botanische tuin lopen we langs het Operahouse en sluiten deze dag, onder het genot van een drankje, af op een van de vele terrassen.
                                                    Operahouse vanaf Harbour bridge                                  Botanische tuin

24 april 2002
Vandaag bezoeken we eerst het Sydney Aquarium. Het heeft de grootste collectie zeedieren van het land. Je loopt als het ware over de zeebodem van de oceaan als je door de 145 meter lange onderwatertunnel loopt.
Het is tot nu toe het mooiste zeeaquarium, dat wij gezien hebben
Het Sydney aquarium bevind zich bij Darling Harbour, wat ook zeer de moeite waard is om te bezoeken.
Het is prachtig weer en we wandelen door Darling Harbour, waar zich ook de Chinese gardens bevinden.Darlingharbour
Heel interessant is de Pyrmont Bridge. Deze brug loopt over Darling Harbour en is 14 meter hoog en is de grootste draaibrug ter wereld. Na Darling harbour lopen we naar Chinatown. Dixon street is wel de bekendste straat. Er zijn enorm veel winkeltjes en restaurants en een grote marktplaats. Boven een winkelcentrum is een zgn vreetschuur, waar je voor heel weinig geld, heerlijk kunt eten.
Na Chinatown gaan we met de explorer bus naar Circular Quai .
Manly beachVandaar gaan we met een boot naar Manlybeach. Van Circular Quai naar Manly is ongeveer 11 km. Het is al rond 15.00 uur eer we daar aankomen. en lopen via "The Corso", een drukke promenade met souvenirwinkels en fasftoodrestaurants, naar het oceaanstrand van Manly.We leggen onze vermoeide lichamen neder op het mooie zandstrand en genieten van het heerlijke najaarszonnetje. 
Na een caloriearm hapje, Kebab, gaan we weer met de boot terug naar Circular Quai.
's Avonds gaan we met een avondcruise mee ,over de rivier cq havens van Sydney. Het is een prachtig gezicht de skyline van Sydney in het donker te zien.
Na een welverdiend drankje op een van de vele terrassen voor het Opera House gaan we met de trein terug naar het Rex hotel ..
  

25 april 2002
Het is donderdag 25 april en dat betekent in AustraliŽ "Anzac day". Het is de herdenkingsdag van de eerste grote militaire actie van  AustraliŽ en Nieuw Zeeland gedurende de 1e wereld oorlog. Er is een grote mars door de stad van veteranen uit alle oorlogen en vredesmissies, waar AustraliŽ en Nieuw Zeeland aan heeft deel genomen en dat zijn er nogal wat.St Mary's Cathedral
We kijken een tijdje naar de optocht en gaan dan naar st Mary's Cathedral bij het Hyde Park .
Vandaar naar de Botanic Garden gelopen om de tropische garden te bekijken, maar dat viel een beetje tegen.
Bondy ExplorerMet de City explorer bus naar de vismarkt, waar het ontzettend druk was. Na een lekkere vismaaltijd nu de Bondi Explorer bus, blauwe, genomen naar Bondi beach.  Bondi Beach is al lange tijd een mekka voor zon- en surfliefhebbers. Het was al 16.00 uur voordat we daar aankwamen en het begon al een beetje fris te worden. Iets te fris om nog bloot te gaan liggen alhoewel het nog 21ļ C  Bondy beach
We wilden op een terras wat drinken, maar dat was niet mogelijk alleen als we wat aten. We moesten dan wel ons zelf meegenomen bier of wijn drinken, BYO, bring your own. Ze hebben dan geen vergunning om alcoholische drank te verkopen. Je kunt dan je eigen drank afgeven en ze serveren het dan wel. Wel zo goedkoop!
Ook mag je hier bijna nergens roken zelfs op sommige terrassen niet, voor Wilma een klein probleem, want dan komen haar sloffen niet op. We nemen nu niet de Explorer terug , maar de dienstbus en de trein, dat ging wel iets sneller.

Vrijdag 26 April                                          Onze Camper in Australie
Vandaag gaan we na 4 dagen Sydney onze Camper ophalen. Sydney heeft onze harten gestolen. We hebben niet alles gezien, maar wat we gezien hebben was werkelijk schitterend. Het is een van de mooiste steden die we tot nu bezocht hebben.  
We moeten volgens onze planning echter verder en dat schijnt ook heel erg mooi te zijn. Een trip langs de oostkust van AustraliŽ naar Cairns. We zijn benieuwd!
We gaan met de taxi naar het afhaal depot van KEA campers in Sydney , wat in de wijk Milperra ligt.
Het was ongeveer 45 min. rijden en we komen om 09.45 bij het depot aan.
Na alle administratieve rompslomp kregen we uitleg over de camper. Het voldeed precies aan onze verwachtingen en was precies zoals in de folder omschreven.
Om 11.00 uur vertrokken we voor een reis van 16 dagen, die ons via de Blue Mountains en de oostkust in Cairns moet brengen.

We hebben thuis al een behoorlijke planning gemaakt en hebben het een beetje in etappes ingedeeld.
Het enige wat we besproken hebben is een 2 daagse trip naar Frase Island op 2 mei.

Nadat we vertrokken zijn doen we eerst boodschappen bij een supermarkt (Aldi), jazeker een Aldi ook die zijn hier al gevestigd.
Onze eerste bestemming is Katoomba in de Blue Mountains. De bergen danken hun naam aan de olie van eucalyptusbomen, die een blauwe gloed achterlaat. We zouden daar op een camping overnachten, maar helaas geen plaats meer vrij. Dat begint goed ! Van de camping eigenaar tel. nr gekregen van camping in Black Heath, dat is 11 km verder.
Ons mobieltje, we kopen altijd een simkaartje van het land dat we bezoeken, komt ons al goed van pas.
Er schijnt nog plaats te zijn en we reserveren die.
In Katoomba gaan we met de scenic railway Het schijnt de steilste railway van de wereld te zijn met een stijgingspercentage van 52 %. We doen de scenic boardwalk en zien uiteraard de beroemde "Three Sisters" Wat moeten we daar over vertellen. Het is een rotsformatie, die door erosie uitgesleten is en waar je nu drie puntige rotsformaties ziet, die de Three Sisters genoemd  worden.  The Three Sisters
Na Katoomba rijden we naar onze gereserveerde camping in Black Heath voor onze eerste overnachting in onze camper.
Dat wordt spannend!
Vandaag 125 km gereden.

Zaterdag 27 april
Ik kan jullie zeggen, dat we vannacht uitstekend geslapen hebben. Het was trouwens aardig fris zo'n 8 a 10 graden.
Om 08.30 uur vertrokken richting Lithgrow.
We wilden met de Zig Zag railway mee. Een rails, die in vroeger jaren is gelegd, om kolen uit het Lithgrow dal te halen en te vervoeren naar Sydney. De verbinding is jaren geleden gedeeltelijk in ere hersteld. De lijn vormde de letter "Z" langs de rotswand om zo de steile afdaling te laten maken.
Zig Zag RailwayDe treinreis zou zo'n 2 uur in beslag nemen, maar dat was voor ons te lang. We konden wel mee, maar dan moesten we op de eerste halte, Top Point, uitstappen en met de trein die tegenovergesteld reed weer terug.  
Dat was voor ons geen probleem en zo gezegd zo gedaan.
Ingestapt en na 15 of 20 min. kwamen we bij Top Point aan. We moesten gelijk uitstappen, want de andere trein stond er al. We werden door een zenuwachtig baasje, eerst naar de voorkant van de trein dan weer naar de achterkant van de trein gebracht, om de treinrails over te steken.
Dit duurde zolang, dat tot overmaat van ramp de trein vertrokken was. Wat nu! Verder meerijden of wachten op de volgende, die komen zou. Het laatste gedaan, maar er kwam geen volgende. We zaten op een bankje "in the midle of no where" (???) zonder drinken of eten, want het zou toch maar even duren.  Helaas verkeerde gedachte. Ook weer mee geleerd. Het was inmiddels ook behoorlijk heet geworden.
Op een gegeven moment zagen we toch iemand lopen en die wist ons te vertellen, dat we beter terug konden gaan lopen.
We moesten dan zoveel mogelijk over de spoorrails lopen en als we bij een tunnel kwamen goed luisteren of er per ongeluk geen trein aankwam. Dit was niets voor Wilma. We zijn toen wel gaan lopen totdat we bij een weg kwamen en daar hebben we gelift.
Uiteindelijk heeft iemand ons een lift gegeven naar het beginstation. Na wat gereclameerd te hebben kregen we ons geld terug en ook een heerlijk verfrissend drankje. Eind goed al goed moet je maar denken en een ervaring rijker.
Ga nooit zonder drinken of eten op pad !!!!!
We rijden langs de "Bell line road" richting Richmond en Windsor. Vandaar gaat het naar Wisemanferry  waar we de "Hawkesburry" rivier oversteken. Het gaat nu langs een slingerende weg naar de Newcastle fairway. Onze eind bestemming is Budgewoi, voor onze 2e overnachting. Budgewoi, dat op een schiereiland ligt, langs de kust zuid van New Castle
Vandaag 275 km gereden.

Zondag 28 april
We staan om 07.15 uur op en we zien een strak blauwe hemel. Na een heerlijk ontbijtje vertrekken we richting Coffs Harbour.
Onderweg toch nog een buitje. In Port Macquarie aan de kust onze camper neergezet voor de lunch. We zien prachtigePelikanen pelikanen. Twee km buiten het centrum staat Roto, een mooie hofstede uit 1891. Op het landgoed bevindt zich het Koala Hospital, waar zieke koala's verzorgd worden.
Nadat we het hospital bezocht hebben rijden we door naar het Billabong Koala Park.
Billabong Park Een heel mooi opgezet  park waar je Koala's en Kangaroes kunt aaien en samen op de foto kunt gaan. (Leuk voor kinderen) Behalve Koala's en Kangaroes zie je hier ook een verscheidenheid aan vogels en andere diersoorten.
Om 17.00 uur pas uit het park vertrokken. Er werd ons afgeraden om veel in het donker te rijden i .v.m. de plotseling overstekende Kangaroes. Je ziet ook onderweg regelmatig aangereden Kangaroes. Omdat het ook al zo vroeg donker begint te worden besluiten we niet verder te rijden dan Nambucca Heads.
                                                          Routekaart tot Nambucca Heads
We rijden nu trouwens bijna constant over de Pacific Hwy. In Nambucca Heads een camping gevonden direct aan het water.
In een RSL club gegeten. RSL clubs vind je in heel veel plaatsen en je kunt er spotgoedkoop en heel goed eten. De RSL club is eigenlijk voor alle oud militairen van AustraliŽ, maar ook als buitenstaander kun je er komen.
Voordat je naar binnen gaat moet je je in laten schrijven als (tijdelijk) lid en daarna kun je van alle faciliteiten gebruik maken.

Maandag 29 april
Toen we opstonden scheen het zonnetje nog, maar naar mate het later werd ,kwam er steeds meer bewolking en ging het regenen. Voor vertrek alles geleegd en bijgevuld. (fris water, WC etc.)
Daarna zijn we naar de Woolworth (Supermarktketen) gereden en de nodige inkopen gedaan. We gaan weer over de Pacific Hwy richting Byron Bay. In het begin tot Coffs Harbour veel regen gehad, daarna naar Grafton zag het er weer wat beter uit.
Het laatste stuk naar Byron Bay kwam de regen met bakken naar beneden. In Byron B naar het ligthouse gegaan.
Het was droog ,dus eruit voor wat foto's van het oostelijkste puntje. Vuurtoren van Byron Bay
We wilden (ik) beslist op het oostelijkste puntje staan en dat hebben we geweten. Er kwam een hevige bui aan en we zijn kletsnat geregend. Tot overmaat van ramp konden we ook de weg terug niet meer goed vinden. Uiteindelijk kwamen we zeiknat bij de camper aan. Daar bleek dat de dakraampjes gelekt hadden. We hebben onder alle twee maar een pannetje gezet.
Van Byron B gaat het verder naar Surfers Paradise. Zoon Mischa had voor ons in Surfers Paradise een hotel kamer gereserveerd. Hij kende daar een van de managers, dus een nachtje niet in de camper. Dat kwam goed uit want het regende nog constant en de dakraampjes lekten. Door het slechte weer konden we niet zo snel het hotel vinden, maar na zo'n 2 uur hadden we die toch gevonden. Een prima hotel, waar we eigenlijk te laat kwamen en alleen van ons bedje hebben genoten.
Dit was een dag met een aantal tegenslagen en K.. weer, daardoor ook bijna aanrijdingen.

Dinsdag 30 april
Koninginnedag in Nederland en dat vertaalt zich in prachtig weer hier in Surfers Paradise.
Strand van Surfers ParadiseZo slecht als het gisteren was, zo mooi is het vandaag. We hebben gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt en hebben over de boulevard en strand gewandeld.
Na de wandeling gaan we naar het Lamington NP. We hebben nog wel even van te voren met de mobiel naar het park gebeld om te vragen hoe het weer daar was, want ze hadden weer regen voorspeld, maar het zag er goed uit. We rijden naar Binna Burra en vandaar maken we twee mooie wandelingen elk van zo'n paar km.
Lammington Park bij Binna Burra Het is een prachtig park en je kunt er dagen in wandelen, maar daar hebben we helaas geen tijd voor. Tijdens onze wandelingen zien we buiten om prachtige bomen en struiken ook een verscheidenheid aan kangaroes en verschillende vogelsoorten.
Om omstreeks 14.00 uur vertrekken we weer richting Brisbane. Het is te laat om de stad te bezoeken en rijden verder over de Pacific Hwy naar Caloundra. We rijden nu langs de Sunshine Coast en het is werkelijk mooi weer. In Caloundra gaan we naar het Danmira Tourist Pak, wat iets zuidelijker van Caloundra ligt, langs de esplanade en gelijk aan het water.
De eigenaar was een emigrant afkomstig uit Nederland en woonde al 42 jaar in AustraliŽ.
Ik kon wat gereedschap van hem gebruiken en heb de dakraampjes, die nog steeds lekten, provisorisch gerepareerd.
's Nachts heeft het behoorlijk geregend en de raampjes bleken nog niet echt waterdicht te zijn.

Woensdag 1 mei
Vanochtend nog steeds flinke buien. I.v.m de regen pas om 10.15 uur vertrokken. Het plan was om langs Noosa Heads te rijden, maar v.w het slechte weer niet gedaan. Zo snel mogelijk de Highway opgezocht richting Hervey Bay.
's Middags kwam gelukkig ook de zon nog tevoorschijn en het was gelijk een stuk aangenamer. Onderweg niet ver van Hervey Bay zagen we een reparatie werkplaats voor caravans. We zijn daar heen gereden en hebben beide dakraampjes laten repareren.
Hopelijk zijn ze nu wel dicht. Dak reparatie
We staan nu op een camping, "Harbour View", tegenover de haven waar we morgen ook moeten vertrekken voor een tweedaagse trip naar Fraser Island. Beter kan niet.  
                                                            Fraser Island
Fraser Island is ťťn van de populairste eilanden aan de oostkust van AustraliŽ. Kaart van Fraser Island
Het aparte aan dit eiland is dat het eigenlijk ťťn grote zandbank is.
Het hele eiland bestaat enkel uit zand, er is geen aarde, geen klei en geen verharde wegen.
Het eiland is begroeid met allerlei bomen en planten, en er zijn zoīn 200 meertjes op het eiland.
Daarnaast zijn er ook zandduinen, die je het idee geven dat je in een woestijn rondloopt, heel mooi!

donderdag 2 mei
Om 06.30 uur reveille, want we moeten  om 08.15 uur klaar staan voor de boot.
Dit is vlakbij alleen de weg oversteken. Shara, onze gids en chauffeuse, bracht ons op de boot.
De oversteek vanaf Hervey Bay duurt ongeveer 1 uur. Het was een gemÍleerd gezelschap, Australische toeristen, Duitsers, Zwitsers een paar Engelsen en wij als enigste Hollanders. Bij aankomst op het eiland rijden we eerst over een zandpad dwars door een Rainforest. In het begin regende het behoorlijk , maar toen Frase Islandhet opklaarde konden we uitstappen en maakten we een wandeling door het regenwoud.
We rijden naar Happy Valley, waar we een heerlijke lunch krijgen aangeboden. Na de lunch gaat het over het strand richting Eli Creek. Het zonnetje schijnt en er is gelegenheid voor een duik in het meer.
We zien hier de eerste keer Dingo's in het wild.
Dingo
's zijn verwilderde huishonden. Dit kan al 10.000 jaar geleden gebeurd zijn, in ieder geval lang voordat Westerlingen AustraliŽ ontdekten en koloniseerden.

Dingo's leven in vergelijkbare groepen als wolven. Een groep jagende dingo's kan kleine kangoeroes vangen en ook schapen. Dat laatste maakt ze niet erg geliefd bij de AustraliŽrs. Om hun vee te beschermen heeft men enkele delen van AustraliŽ hermetisch afgesloten voor dingo's met eindeloos lange rasters.
Dingo'sDingo
's vervullen ook een nuttige taak in AustraliŽ doordat ze helpen om het konijnen overschot enigszins te beperken.
Wrak van de Maheno

We rijden weer over het strand terug langs het bekende wrak van de "Maheno".
Bij ons zouden ze het opruimen, maar hier ligt hij al vanaf 1935 als toeristische attractie. 

De volgende stop was bij "The Coloured Sands" Dat deed zijn naam eer aan. We zien prachtig gekleurde zandrotsen.
Daarna zijn we doorgereden naar Indian Head. Op de top had je een prachtig uitzicht op de azuur blauwe Pacific.Fraser Island
Van daaruit naar de Champagne Pools. Een soort ronde whirlpool bekkens, waarin het water van de Pacific dan bruiste.
Op de terugweg zijn we weer langs het scheepswrak gereden, maar het regende. Daarom weinig en geen mooie foto's kunnen nemen. Om 17.00 uur kwamen we weer in Happy Valley aan en werden onze kamers toegewezen. We hadden gelukkig een twee persoonskamer. Voor het eten drinken we met zijn allen nog wat en 's avonds is er een heerlijke en gezellige barbecue.
vrijdag 3 mei 
We worden wakker met allebei een zeer lichthoofd, toch iets te veel gedronken.
Na een goed ontbijt vertrekken we om 08.30 voor de tweede en laatste dag op het Fraser Island .
Het zonnetje scheen en we zagen een strak blauwe lucht. In de buurt van Lake Wabby werden we gedropt en moesten nog bijna 2 km. lopen door bos en zandduinen voordat we bij het meer kwamen. Hier kon je heerlijk zwemmen. We moesten via een ander pad terug wandelen naar het strand, waar de Four Wheel Bus weer klaar stond om ons naar Central Station te brengen voor een Picknick. Het Central Station eens het centrum van de houtindustrie op het eiland.
We maken daar een "boardwalk", een wandeling langs een klein stroompje, wat ontzettend mooi was vanwege zijn prachtige palmen en andere plantengroei.                                      
                                                             Fraser Island, Lake Birrabeen
Na de picknick gaan we naar Lake Birrabeen, waar we weer gezwommen hebben. Het zand was daar werkelijk super wit.
Na 2 mooie dagen op Fraser Island gaat het eind van de middag weer met de boot terug naar het vasteland.
Voor iedereen die de oostkust van AustraliŽ bezoekt een echte aanrader.

Zaterdag 4 mei
Van Hervey Bay naar Rockhampton. Onderweg niet veel te zien. Na wat stops voor koffie en lunch gelijk doorgereden naar Rockhampton. Iets voorbij Rockhampton het Heritage Village bezocht. Een historisch dorpje, wat je niet alleen kan bezoeken, maar ook allerlei dingen nog kan doen, zoals koeien melken, paardrijden en met een paardenkoets mee of een rondrit maken met een oude bus, wat wij gedaan hebben.Herritage village Rockhampton
In het oude kerkje worden regelmatig huwelijken gesloten ,ook toen wij er waren.
 
Van Heritage Village naar de Capricorn Caves zo'n 25km. noord van Rockhampton. 
De spectaculaire Capricorn grotten, zijn een uniek systeem van bovengrondse grotten in een kalkstenen bergrug.
Het was werkelijk heel mooi met zelfs een kerkje in een van de grotten en ontzettend veel vleermuizen.
Na het bezoek aan de grotten gaan we naar het iets verder gelegen Yeppoon. We staan nu op het Causeway Caravan Park
Het park is prachtig gelegen aan een meer.

Zondag 5 mei 
We gaan 's ochtends eerst naar "Koorana Crocodile Farm". We krijgen eerst een film te zien hoe de krokodillen worden uitgebroed en groot gebracht. Daarna krijgen we een rondleiding over de farm. Heel interessant. 
De krokodillen boerderij neemt geen krokodillen uit het wild.
Alle eieren worden uitgebroed door broedmachines en van het leer van de volwassen exemplaren worden handtassen, portemonnees, hoeden  enz. gemaakt. Ook worden er allerlei vlees producten van gemaakt.
                                                Crocodile farm, Hoe durft ze?                                  Wilma met een krokodil

Rond de middag gaan we verder richting Mackay. We rijden nu zoals gisteren langs de Bruce Hwy. Het landschap onderweg is niet zo mooi als het eerste stuk tussen Sydney en Brisbane. We zien wel hele kudden schapen voor de rest is het behoorlijk droog en saai . Het laatste stuk naar Mackay was het landschap weer iets groener. Het is nu wel behoorlijk warm geworden en de airco doet goede diensten. 
We staan op een "Big 4" camping , genaamd "Beach Tourist Park".

Maandag 6 mei
We wilden nog wat boodschappen doen maar alles was dicht i.v.m. "Labourday" Daarna langs de Pioneer river gelopen met zicht op de Forgan bridge. Daarna richting Proserpine en Arlie Beach. Op de weg was het heel erg rustig en het was flink bewolkt.
In Proserpine bij een informatie kantoor, die je bijna overal langs de snelwegen ziet, een trip geboekt naar het Great Barrier Reef.
Deze trip staat voor morgen op het programma.
Tussen Proserpine en Airlie Beach, 15 km vanaf de Hwy, naar de Creekfalls geweest. Van daaruit richting Arlie Beach, waar we om 13.30 aankwamen op onze camping "Airlie Cove". 's Middags wat boodschappen gedaan en het plaatsje bezocht. Toen we terug kwamen op de camping kwamen we een zwitsers stel tegen, die we op Fraser Island ook ontmoet hadden. Samen een biertje gedronken en wat info uitgewisseld. Tegen de avond zien we tijdens een wandeling op de camping nog een paar possums.
We gaan vroeg naar ons mandje, want morgen is de excursie naar de Whitsundays en het Great Barrier Reef.

Dinsdag 7 mei 
We worden 's morgens vroeg opgepikt bij de camping en naar Shute Harbour gebracht, waar de boot, een high speed catamaran, al klaar lag voor de "Fantasea tour" zo heette de geboekte tour, naar het Great Barrier Reef. Fantasea cruise
We varen eerst langs twee eilandjes, South Molle Is en Hamilton Is, om mensen op te pikken.
Op Hamilton Island staat een flat van 21 verdiepingen, wat werkelijk geen gezicht is op zo'n prachtig eiland. Over horizon vervuiling gesproken. Daarna was het nog ongeveer 2 uur varen naar het Great Barrier Reef.  
                                                            Kaart Great Barrier Reef
Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld.
Het ligt in de Koraalzee, ten oosten van de staat Queensland, parallel aan de noordoostkust van AustraliŽ.
Het Great Barrier Reef is de grootste toeristische attractie van Australie en tevens een belangrijk natuurlijk gebied dat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst is geplaatst.

Wilma schrijft in haar dagboek "Wat een ruwe zee, nog nooit zo meegemaakt. Afschuwelijk" Het was inderdaad een beetje ruw en de golven sloegen tegen de ramen, wat het allemaal een beetje ernstiger deed lijken.
Ze zag dan ook wat witjes om haar neus met een spuugzakje voor de pak. Gelukkig niet nodig gehad.
Ik had me opgegeven voor een introductie duik en kreeg tijdens de trip uitleg over het duiken.
Aangekomen bij het Reef meerden we af langs een ponton en was het ook heel erg rustig.
Je kon van alles doen. Met een mini onderzeeboot of glasbodem boot mee. Je had natuurlijk de mogelijkheid om te snorkelen en te duiken en je kon zelfs een vlucht over het reef maken met een helicopter.
We gaan eerst met de mini onderzeeboot mee en na de lunch, die uitstekend verzorgd was, krijg ik mijn eerste introductie duik van mijn leven.
Dat we dit toch nog allemaal mee mogen maken. Wat een pracht (Amazing)!!! Werkelijk schitterend hoe het leven onder water er uit ziet op zo'n koraalrif. De duik is opgenomen met een onderwater camera, welke je na afloop kon kopen. Trouwens ook met de onderzeeboot zien we de prachtigste vissen en koralen.
                                                                  
Wilma heeft 's middags heerlijk liggen zonnen op het dek en ik ben nog wezen snorkelen.
Eind van de middag gaat het weer richting kust. Het is gelukkig wat rustiger geworden en tegen 18.00 uur komen we weer op de camping aan.  
Wat een verschrikkelijk mooie dag. Een om in te lijsten. Heb hier trouwens besloten om mijn duik brevet te gaan halen, wat ik ook later gehaald heb op een vakantiereisje naar Egypte (Hurghada).
's Avonds sluiten we deze bijzonder mooie dag, samen met een Australische familie af, onder het genot van een biertje en een hapje.
Toch werd deze dag helaas afgesloten met een triest bericht, dat Pim Fortuyn gisteren was doodgeschoten.

Woensdag 8 mei
In Airlie Beach nog wat inkopen gedaan en tegen 10.00 uur weggegaan richting Bowen, waar we lunchen, met als eindbestemming Townsville. We rijden voornamelijk over de Bruce Hwy. Het landschap is weer aardig dor maar in de buurt van Townsville zien we enorme suikerriet plantages. Het is behoorlijk warm en de zon heeft de overhand.
We gaan, voordat we een camping op gaan zoeken, eerst naar het Billabong Park, wat 17 km. voor Townsville ligt.
Ook dit park is werkelijk heel erg mooi. Je kunt er niet alleen veel dieren zien, maar je kunt er ook verschillende vasthouden, zoals de Koala.   Wilma met Koala in het Billabong Park
We staan nu op een Big 4 camping, welke precies aan de Highway is gelegen en naast de camping een benzine station.
Het valt gelukkig allemaal wel mee en ondanks, dat het langs de Hwy is gelegen, is het er aardig rustig.

Donderdag 9 mei
                                                
We staan weer bijtijds op, want we willen vandaag naar Magnetic Island.  Magnetic Island is een eiland in de Australische deelstaat Queensland, net voor de kust van Townsville. Het eiland heeft een oppervlakte van 52 vierkante kilometer en is bergachtig. Magnetic Island is bereikbaar per veerboot vanuit Townsville.  
                                                                  Magnetic Island bij Townsville
De hoogste berg op het eiland is vernoemd naar Kapitein Cook: Mount Cook is 497 meter hoog
We parkeren onze camper bij de haven en gaan om 08.15 met de boot over. De overtocht duurt niet langer dan 15 min.
We huren een "Moke", een soort buggy om het eiland te bezichtigen. Onze gehuurde "Moke"
We rijden langs verschillende baaitjes zoals Picnic Bay, Nelly Bay, Geoffrey Bay, Florence Bay en Horseshoe Bay. Elk baaitje heeft zo zijn eigen eigenschappen. Op de een kun je goed duiken op de andere kun je weer beter zonnen en zwemmen. Horseshoe Bay is nu zo'n typisch baaitje waar je heerlijk kunt zonnen en zwemmen, wat we dus ook Wezen zwemmen tussen de nettengedaan hebben. Je moet er wel tussen de netten zwemmen, want vrij zwemmen is gevaarlijk vanwege de Jellyfish. (kan dodelijk zijn) Fish is eigenlijk geen goede benaming, want het is een zeer giftig doorzichtig kwalletje met hele lange tentakels.
Na de middag vertrokken we weer van het Magnifieke eiland, dat kun je wel zo stellen, want we wilden door naar Mission Beach, waar we Mischa zouden ontmoeten. Die zou met de bus uit Cairns naar Mission Beach komen.
We hebben de Bruce Hwy snel gevonden en rijden nu richting Ingham. Wilma had gezien dat er nog een waterval, de Jourama Falls, onderweg te zien was, dus moest deze bezocht worden. Het was 19 km voor Ingham en 6 km van de Hwy. Het was niet zo'n spectaculaire waterval, maar wel een heel mooie natuur.De Jourama Falls
We reden pas om 15.30 uur weer richting Mission Beach. Om 17.30 uur kwamen we op een Big 4 camping in Mission Beach aan, maar wat we zagen, was geen Mischa. (Hoe is dat nu mogelijk?)
Het Hostel in Cairns opgebeld in die wisten te vertellen, dat hij pas om 18.00 uur vertrokken was.
We zijn toen eerst maar gaan eten en later ben ik de stad ingegaan om te vragen of er ergens een bushalte was voor de Greyhound. Die waren er dus meerdere. Op goed geluk ben ik er maar bij een gaan staan en jawel na een half uurtje wachten stapte hij als laatste uit de Greyhound bus.
Wat een weerzien ! Vlug naar de camping naar Wilma en na weer een enerverende, maar leuke dag vallen we gedrieŽn, na lang bijgepraat te hebben, in een heerlijke slaap.
                                                                        Herenigd op het strand van Mission Beach
Vrijdag 10 mei
We hebben nog een paar dagen om in Cairns te komen en besluiten daarom, om niet langs de kust maar door "Atherton Tablelands" te rijden.
                                                           Kaart Atherton tableland
Het gebied staat bekend om zijn prachtige natuur en zijn vele watervallen.
We rijden langs de Palmerston Hwy en bezoeken als eerste van de vele watervallen de "Mungalli Falls" daarna de Elinjaa Falls en als laatste de bekendste waterval "Milla Milla". Bij de Milla Milla Falls zwem ik met Mischa tot achter de neerstortendeSamen bij de Mungalli Falls The Curtain Fig Treewatermassa. Ook brengen wie die dag nog een bezoek aan "The Curtain Fig Tree" voordat we naar Yungaburra gaan. In Yungaburra had Mischa het hostel  "Walliby""geregeld (kende de eigenaars) waar we zouden overnachten. We sliepen met z'n drieŽn op een kamer.  
Mischa is die avond nog met een nacht kanotocht mee geweest en wij hebben op tijd ons bedje opgezocht.

Zaterdag 11 mei
Na het ontbijt rijden we naar Lake Barrine en lopen de Rainforest walk. Lake Barrine is net als Lake Eacham een kratermeer.
Je kunt een mooie wandeling van zo'n 4 km. rond het meer maken. Tijdens de wandeling zien we een paar Dragons wat schildpadden en verschillende mooie vogels.
                                                                     Lake Barrine
Na de wandelingen rijden we richting Atherton, Mareeba en Kuranda naar onze eind bestemming Cairns.
Hier logeren we in het wel heel erg mooie hostel "Serpent Hostel Resort", waar Mischa stage loopt.Serpent Hostel
Bij aankomst worden we vriendelijk ontvangen en kunnen zelf een kamer uit zoeken.
Hier zullen we blijven tot 18 mei. Het is de bedoeling dat we hier wat relaxen, maar Mischa heeft een hele planning opgezet.
Van rusten zal niet veel komen, maar wij zijn hier tenslotte naar toe gekomen om wat te zien, niet waar!
Eind van de middag brengen we eerst onze camper naar het inleverstation (drop off) van KEA campers in Cairns. We hebben in totaal 3800 km. gereden en op uitzondering van de lekkage aan onze dakramen geen problemen gehad.
Het is ons uitstekend bevallen. Voor herhaling vatbaar.
's Avonds gaan we lekker uit eten en komen in een BYO (Bring Your Own) restaurant. Dit betekent dat het restaurant geen vergunning heeft om alcoholische drank te verkopen. We moeten het zelf meenemen en ze zetten ons meegenomen bier en wijn keurig in de koelkast en als we er om vragen serveren ze het keurig uit. Wat wil je nog meer.

Zondag 12 mei
Veel rust is ons niet gegund, want er staat een tripje naar Kuranda op het programma.Tjapakai dans theater
We gaan eerst met het busje van het hostel naar "Tjapukai" een Aboriginal Culture Park.
Het park ligt op loopafstand van de Skyrail, die ons later naar Kuranda zal brengen.
We krijgen een mooie show te zien van dans en muziek en krijgen een demonstratie van oude cultuur gebruiken, zoals speerwerpen, boomerang gooien en boogschieten.
Daarna gaan we, zoals gezegd met de Skyrail naar Kuranda. De skyrail is een kabelbaan van 7,5 km lengte en gaat over het regenwoud naar Kuranda. Onderweg zijn enekele tussenstops. Je hebt werkelijk een prachtig zicht over de omgeving en het woud.  We bezichtigen 's middags het dorpje en de plaatselijke markt en gaan met de "Kuranda Scenic Railway"weer terug naar Cairns. De Kuranda Scenic Railway is 34 kilometer lang, de 100 jaar oude treinrails klimt meer dan 300 meter over tropisch regenwoud, en gaat door 15 tunnels, maakt ongeveer 98 bochten en gaat over zeer vele bruggen. Zo dat is een mondvol.
Je rijdt langs valleien, watervallen enz. Het is heel fascinerend!
We komen om ongeveer 18.00 uur weer bij het hostel. We eten die avond in het restaurant van het hostel en dat smaakte meer dan voortreffelijk.

Maandag 13 mei 
Vandaag slapen we uit tot 08.30 uur, yes jullie lezen het goed 08.30 u.
Na het ontbijt  legt Wilma zich gestrekt op een relax stoel bij het zwembad en ik ga met Mischa naar Cairns om een 4 wheel drive te huren.
                                             Onze gehuurde 4WD
We hebben de auto maar gelijk meegenomen en maken er 's middags gelijk gebruik van om naar Mossman Gorge te rijden in het Daintree National Park. Mossman Gorge ligt zo'n 80 km noord van Cairns. De kustweg naar de Gorge en tevens naar PortOnderweg naar Port Douglas Douglas is werkelijk schitterend. Mossman Gorge is een leuke kreek in een mooie natuur met een waterval en een Bij de Mosman Gorgestroomversnelling. Mischa heeft hier nog gezwommen.
Op de terugweg naar Port Douglas geweest, wat zo'n 10 km rijden van Mossman was. We hebben het stadje bekeken en zijn nog even op het strand geweest.Het strand van Port Douglas Het was al donker toen we naar huis reden.
's Avonds zijn we nog gaan golven, althans een poging gewaagd. We kregen enige instructies, maar er kwam meer gras omhoog dan een bal. Toch maar eens mijn GVB (golfvaardigheidsbewijs) gaan halen.

Dinsdag 14 mei
Er staat vandaag een trip met de 4 wheeldrive naar Cooktown op het programma. Dat was ook de reden dat we een 4 wheeldrive gehuurd hebben, want zonder 4 WD kom je hoogst waarschijnlijk niet in Cooktown.
Het is ongeveer een kleine 300 km rijden.
                                                                       Onderweg naar Cooktown
De heenweg gaat via de outback. We rijden over de Peninsula Development Rd. Tot 80 km voor Cooktown is de weg verhard en daarna wordt het gravel. Het rijden met de open kap kunnen we nu wel vergeten, want het is nu een en al stof. We komen haast geen auto tegen, wat we wel tegenkomen is een fietser. Hij noemt zichzelf de "Lonely Biker" en komt al vanuit Brisbane. Het moet niet gekker worden. De weg loopt af en toe behoorlijk omhoog.The Lonely biker
We komen langs een paar kleine plaatsjes,zoals Mt Molloy en Lakeland, waar we dan ook een pauze inlassen.
Onderweg komen we ook langs Annan Gorge. We willen zwemmen, maar durven eigenlijk niet. Mischa neemt als eerste een duik.
Bij de Anna river GorgeIk wacht even af of hij niet opgevreten wordt, dat is niet het geval, dus neem zelf ook een duik. Eigenlijk had het andersom moeten zijn. Het oude vlees eerst. Na dit avontuur rijden we verder langs de Black Mountains. Deze massieve stenen massa ligt 30 km zuid van Cooktown en het is fascinerend om dit te zien.   
Tijdens de rit zien we ook verscheidene dode Kangaroes en een paar, die nog vlug de weg oversteken. Ze hebben geluk dat wij daar rijden en niet een roadtrain. In Cooktown aangekomen doen we eerst wat boodschappen en gaan dan naar het strand.
Daar kon je dus echt niet zwemmen vanwege de zoutwater krokodillen en eventueel de aanwezigheid van jelly fish (zeer giftige kwal). Je hebt daar wel prachtige mangroves. Na het strand gaan we nog even langs de Botanic Garden, maar dat stelt niet veel voor. We zoeken een leuk hotelletje en vinden die na niet al te lange tijd. We zullen vannacht slapen in het River of Gold Motel. Een mooie naam voor een goed en niet al te duur hotel.
Om de zonsondergang te zien, rijden we die avond de heuvel op, waar ook de vuurtoren staat. 
We worden beloond op een prachtige zonsondergang.  De vuurtoren van Cooktown
                                                                                    
Woensdag 15 mei 
Terug naar Cairns. We gaan nu niet via de outback, maar gaan via de kustweg. We rijden langs de Bloomfield track.Over de Bloomfield track
Dit is een echte 4 WD  route. Het is een hobbelige weg met veel keien, steile hellingen en over en door kreekjes en langs prachtige watervallen. Het vervelende is, dat je soms niet ziet hoe diep de riviertjes zijn die je over moet steken. We moeten ook af en toe de auto uit om een boomstammetje van de weg te halen. Een werkelijk schitterende route.
                                Door een riviertje tijdens de Bloomfield track
We rijden tot Cape Tribulation, in de volksmond Cape Trib, en gaan daar, na de lunch genuttigd te hebben, lekker een tijdje naar Cape Tribulationhet strand. Cape Trib is waar het Great Barrier Reef en het Daintree regenwoud elkaar ontmoeten. Bijna nergens ter wereld reikt het regenwoud zover tot de zee als hier. 
Daarna rijden we verder tot Daintree, waar we met een cruise mee willen over de Daintree river.
We hebben geluk, want we zijn net op tijd voor de laatste cruise.Op de Daintrt river
Behalve verschillende krokodillen en andere dieren, zien we ook hele mooie vogels. Het lijkt wel een prive cruise, want we Krokodil gespot tijdens de cruise over de Daintry riverzitten maar met zijn vijven op de boot.


We komen om 18.30 uur weer bij het hostel aan. We eten die avond ook in het hostel en 's avonds is tevens een afscheid feest van een van Mischa's vrienden of een deel er van.
Om 22.30 uur knappen we af en leggen ons, na weer twee prachtige dagen, ter ruste.

Donderdag 16 mei
Dit wordt een dagje luieren bij het zwembad en de stad Cairns bezichtigen. We leveren onze gehuurde 4 WD in en maken een wandeling door de stad en de Pier.
                                                       In het centrum van Cairns                      De Pier in Cairns
Er rijdt elk uur een pendel busje naar en van het hostel, dat is wel heel gemakkelijk. We maken daar dan ook gebruik van en gaan eind van de middag terug naar het hostel om 's avonds weer terug te keren voor een heerlijk diner.
Na het etentje bezoeken we nog de nachtmarkt.
Nog even een praatje weer. Daar raak je nooit over uit gepraat, maar het is hier al dagen schitterend weer.

Vrijdag 17 mei
                                                        Kaart Green Island
Op de boot naar Green IslandWe staan al vroeg op, want er staat vandaag een excursie naar Green Island op het programma.
Het is weer een prachtige dag en worden met het pendelbusje naar de Pier gebracht, vanwaar de boot naar Green Island vertrekt.
Het is een 1 uur durende boottocht naar een soort Bounty eiland. Kijk naar de link voor meer info.Green Island
Voordat we wat gaan ondernemen, huren we een paar ligstoelen en een parasol, wat geen overbodige luxe was. De temp. loopt 's middags op tot 35 C. Na wat gezwommen te hebben, gaan we met een glasbodem boot en daarna met een soort sub mee om het Reef te aanschouwen. Het is werkelijk weer fenomenaal wat we zien. Prachtige koralen wisselen zich af met de mooiste tropische vissen en zelfs zeeschildpadden.
                                                                                                  Snorkelen op Green Island
Na een heerlijke BBQ lunch gaan we wat snorkelen om daarna met een boot mee te gaan, om te duiken.
Omdat ik mijn duikbrevet nog niet heb gaat er een instructeur mee. We doen een 45 min. duik naar ongeveer 10 a 15 meter diepte. Het is weer prachtig wat we zien. Het is ook enorm helder en genieten van de mooie onderwater wereld.  
We vertrekken om 16.00 uur van dit schitterende eiland.
Toen we bij het hostel aankwamen bleek daar ook een BBQ te zijn. Dat was ook niet verkeerd.
We kunnen weer terug zien op al weer een hele leuke en mooie dag. Nog 1 dagje en dan zit het er helaas weer op.
We duiken na een gezellige avond ons bedje voor de laatste keer in. Morgen staat helaas het vertrek gepland.

Zaterdag 18 mei 
Dit wordt de laatste dag in AustraliŽ.
De vertrektijd is 15.15 uur van het vliegveld van Cairns, dus we hebben nog even om van het zonnetje te genieten.
We hebben gisteravond al bijna alles ingepakt. Bij het zwembad is het zo warm, dat we meer in als naast het zwembad liggen.
Om 13.30 uur is het dan zover. We nemen afscheid van iedereen, die we hebben leren kennen en gaan samen met Mischa, die ons wegbrengt, met een taxi naar het vliegveld.  
Het is maar een klein stukje rijden naar het vliegveld. Het is een klein en rustig vliegveldje.
Samen met Mischa, die daar nog een tijdje stage zal lopen, drinken we nog wat.
We nemen ook van Mischa afscheid en gaan door de Douane op weg voor een hele lange terugvlucht.
We hebben weer een tussenstop in Hongkong, maar nu niet meer dan 4 uur.
Na een goede vlucht landen we op zondag 19 mei in Amsterdam. We worden daar door Jeffry met vriendin Mieke opgewacht.
09.30 eindelijk thuis.

Samenvatting
Een reis naar AustraliŽ stond al lang op ons verlanglijstje, dit zouden we pas doen als we beiden met pensioen zouden zijn.
Omdat Mischa (onze zoon)  nu in Cairns stage liep, is deze reis wat eerder gekomen dan gepland.
We hebben van deze reis geen minuut spijt gehad. Nog gekker, we hebben besloten om AustraliŽ nog een keer te bezoeken, maar dan voor een wat langere tijd.
Dit is dan ook gebeurd in 2005, zie reisverslagen AustraliŽ Zuid en AustraliŽNoord.
Het is werkelijk een schitterend land, heel relaxt, heel vriendelijk.
Het is echt een land om door heen te trekken hetzij met een rugzak, auto of zoals wij het deden, op een iets luxere manier, per camper. De campings zijn uitstekend en overal, bij meertjes, parken etc staan barbecues, waar je gebruik van kan maken.
We hebben heel veel gebruik gemaakt van de camping keten "BIG 4"
Wat we ook aan kunnen raden , is om een Sim Lock vrij mobieltje mee te nemen en om daar een simkaartje te kopen. Hebben daar heel veel gemak van gehad.
Hoewel heel de oostkust en de Blue Mountains een genot waren om doorheen of langs te rijden, waren er toch een paar dingen die er uitsprongen. Dat waren als eerste het Great Barrier Reef  (Whitsundays) en als tweede de excursie naar Fraser Island.
We hebben ontzettend genoten. Vele foto's geschoten en de hele reis op video vastgelegd.
Hier hebben wij een aardige film van in elkaar gedraaid. Voor belangstellenden is deze bij ons te bezichtigen en voor toekomstige AustraliŽ gangers is deze per mail eventueel op te vragen.