Italië
                                             Toscane
                                                                        Reis met eigen camper

                                                                     

                                          Rondreis door Toscane en naar Rome: 16-05-’09 – 05-07-’09

Wij, de ReisRidders, zijn weer voor een aantal weken vertrokken. Nu eens niet naar een ander continent, maar de reis gaat door Europa.

We zijn richting Italië (Toscane) gereden.

Jullie kunnen ons via onze  mailadressen of via mobiel bereiken.

Een kort Reisverslag:

Na een overnachting in Gross Karlbach (Pfalz) bij Brigitte (kennis) in Duitsland, zijn we richting Chiemsee (bij München) gegaan.
                                                       Aan de Chiemsee                      Chiemsee     
Hier hebben we de Satelliet Antenne, een mobisat BAS 60 vlakantenne van de firma Kathrein laten vernieuwen, want bleek kapot te zijn gegaan door de hagel in Canada. We kunnen dus evt. TV kijken, alhoewel we dat zelden doen.    
Van daaruit zijn we richting Natterer See vlakbij Innsbruck gereden, waar we toevallig kwamen, omdat een andere Camping gesloten was, die we hadden uitgezocht. Midden in Innsbruck hield de GPS ermee op, dus dat was ff balen. Gelukkig heeft Sjaak zijn mond bij zich en d.m.v vragen, kwamen we op deze prachtige Camping terecht.

                                   Natterersee                                                                 Camping Natterersee          
De camping aan de Natterersee kunnen we van harte aanbevelen. (zie de link)

De derde dag gaat het richting Garda Meer één van de bekendste meren van Italie en een ideale tussenstop richting het zuiden.
 
                Panorama Gardameer 

Hier staan we op Camping “Butterfly” (mijn lievelingsdiertje) in Peschiera, waar we 7 dagen blijven       Camping Gardameer

Een prachtige Camping gelijk aan het Meer, met in de buurt een keienstrand en een zandstrandje en ontzettend heet weer de hele week 33°C. (niet bij inbegrepen)
                                              Gardameer                                 Peschiera                             

Van daaruit tripjes op de fiets gedaan naar:

Sirimione,  Sirimione

 Lazise ,       Lazise                           Lazise            

Bardoline,   Bardoline                      Bardoline
 

Garda         Garda                     Garda                                                                
 
Prachtige plekjes aan het Meer om van te genieten. Het is niet zo fietsen als bij ons. Er zijn maar weinig fietspaden en je moet oppassen op de weg, dat je naden niet uit je broek gereden worden, want Italianen hebben altijd haast en geen geduld.          

Ook nog enkele wandelingen gemaakt en natuurlijk naar het strand geweest, elke morgen zo’n 2 uur. Het was daarna niet meer uit te houden en dat hebben wij niet vaak. Dan weer maar op de fiets om een beetje wind te vangen. Langs de rivier was het ook erg leuk fietsen en kwam je in een plekje Borghetto,  met 3 Burchten en heel toeristisch. Erg gezellig plaatsje.    

                                                  Borghetto                             Borghetto

Met het Hemelvaart weekend was het super druk, elk plekje was bezet, ook langs het Meer. Heel Italië leek wel uitgelopen te zijn.                                                                               Gardameer

Dinsdag zijn we dan toch maar richting Toscane gegaan over de Tolweg. We hoorden later, dat die avond een flinke storm en onweer is geweest aan het Gardameer, dus precies op tijd weg.

        Kaart met route

Als eerste gaan we naar Florence, door de Italianen Firenze genoemd, is een echte studentenstad.  

    Panorama vanaf Michelangelo           
 
We staan op Camping “Michelangelo”, boven op een heuvel  met uitzicht over de stad.
                                               Camping Michelangelo

Even verderop Piazza Michel Angelo met Meneer in eigen formaat als beeld.  
                                                   beeld van Michelangelo 

We bezoeken de stad lopend en met de fiets.

Dag 1:
Een kwartier lopen en je bent aan het begin van het centrum, super zo’n camping. Ja, en dan alle prachtige bezienswaardigheden zoals: Church of Santa Croce, In Florence wacht je in elke straat en om elke hoek een nieuwe bezienswaardigheid.
Palezzo Vechio,
(stadhuis), Uffizi Gallery , Ponte Vechio,
een brug waar een winkelstraat op gebouwd is, en Pitti Palace.
Wat een oudheid en wat een bouwwerken en dan alle beelden, niet te vergeten. Wij vinden het echt geweldig!  Ook heel toeristisch, hele bussen met groepen en voorop de gids met een vlaggetje of id.

Dag 2:
Op de fiets, eerst naar de Dom, waar we in de Kathedraal hebben gekeken, maar dat viel een beetje tegen. Eveneens op de fiets wat verder gelegen bezienswaardigheden bekeken, zoals naar de Medici Chapels en Church of Santa Maria Novella vlakbij het treinstation en naar Palazzo Strozzi enz., want elk gebouw is de moeite waard om te bekijken.

’s Middags gaan we naar het Palazzo degli Uffizi. Het is een paleis in Florence, waarin een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld is gevestigd. Het paleis is gelegen naast het Palazzo Vecchio We gaan aan het eind van de middag omdat er geen rij voor de ingang meer stond. We hebben maar 1 uur de tijd om alles te bezichtigen, maar niemand voor je neus.

De juiste tijd om de schilderkunst van Michel Angelo, Bacchus, Botticelli e.d. en eveneens werken van Rembrandt  van Rijn te bekijken. Het was de moeite waard om al die prachtige kunst te aanschouwen. Nooit gedacht dat we nog eens cultuurgek zouden worden. Alles in dat gebouw is Kunst, want zelfs de plafonds zijn een kunstwerk. We hebben er heel erg van genoten, en de tijd was precies voldoende, want op den duur raak je het toch beu. We wilden ook nog een deel van de avond in de stad blijven, maar het begon flink te waaien en het werd een stuk kouder, dus zijn we maar terug naar de Camping gegaan.

Dag 3:
Gefietst langs de Rivier Arno, in beide richtingen. Daarna de Dom op, waar we 463 treden moesten beklimmen, maar waarna we volop konden genieten van het prachtig uitzicht. Later in de Santa Croce geweest, een fraaie kerk met graven van beroemde Toscanen, als Michel Angelo, Galilei e.a. en met fresco’s en kapellen en kleine musea met schilderwerken. Ook weer erg de moeite waard. Florence is echt een prachtige stad met veel Kunst, waar je echt van kan genieten.

                                                                             Dia serie Florence

Na Florence gaan we richting Siena, maar eerst rijden we naar wat dorpjes onderweg zoals Greve en Castelina in Chianti ( de wijnstreek) Chianti en niet te vergeten

San Gimignano met de mooie torens, nog 13 van de 70 torens staan er. Het is een echt middeleeuws stadje midden in de wijnstreek. Het is hier weer zo toeristisch, dat er voor Campers maar weinig P-plaatsen zijn, zodat we terecht komen bij een Camperstelplaats.

We kunnen er parkeren of overnachten. Dat laatste maar gedaan, zodat we rustig het plekje kunnen bekijken. Gelukkig brengen ze ons naar het stadje met de shuttle bus.

                                                                              San Gimignano               Kunst: kinderkopjes                                 

              San Gimignano        torens San Gimignano          San Gimignano             San Gimignano               plein San Gimignano                                                                                             San Gimignano

Daarom 1 dag later in Siena, maar dat maakt niet uit voor “vrije”reizigers, die niet op tijd thuis moeten zijn. We staan daar op een stadscamping,

zodat we op de fiets Siena kunnen bezichtigen. Camping Sienna
Siena is gebouwd op drie heuvels en is een bijzonder lief stadje en is grotendeels autovrij.

Siena heeft een geweldige Dom, met een kolossale kathedraal , een schatkamer van beeldhouwkunst en schilderijen. Je zou er van onder de indruk raken en je kan er wel uren in rond kijken. Eveneens met prachtige vloerpanelen en een kansel uit hout bewerkt is een meesterwerk. Ook het Piazza del Campo is leuk en het centrum van het publieke leven, waar iedereen zit en hangt. Hier worden 2x per jaar de beroemde paardenrace gehouden, helaas is die pas 2 Juli. Het plein heeft de vorm van een schelp en is opgedeeld in negen vlakken, een herinnering aan de Raad van Negen, die de stad in de dertiende eeuw regeerde.

                    

                                                                      :                                                                                                    

        

                                                                                                                                                                                                                                
Vandaag 31 mei worden we wakker van de regen, die zachtjes op ons dak neerdaalt.          
Het is nu 09.30 uur en de regen heeft plaats gemaakt voor de zon, alhoewel het nog tamelijk bewolkt is.

We gaan zo weer op de fiets naar de stad (Siena), voordat we richting Rome gaan.                                                                                                                         
Het weer is wat wisselvallig, nou ja “wat"…… Gelukkig komen we droog aan op de fiets, maar er zijn heel wat dreigende luchten, alleen is er nog weinig uitgekomen,  totdat............
We na een bezoek aan het Baptisterium (want we hadden een kaart gekocht voor 5 bezienswaardigheden, vanwaar dit er ÉÉN is), een verschrikkelijke plensbui op ons kop krijgen. Gelukkig kunnen we schuilen in een portiekje, en staan daar tegen de muur gekluisterd om niet nat te worden, en die houding moeten we ruim een kwartier volhouden.
We zijn daarna in het Museum gevlucht, want de “Kunst” moet je proeven, ook kon je daar naar boven voor een prachtig uitzicht over de stad.
Omdat het somber weer blijft, hebben we alle bezienswaardigheden bekeken en zijn daarna weer richting Camping gegaan, waar we aan het eind van de middag toch droog aankomen.

                                                                                   Dia serie Siena

 

De volgende rit gaat naar het Meer van Trasimeno, Regen!!! waar we 2 nachten blijven.                                                                          

                                  Arezzo                   Arezzo                         Plein Arezzo              Arezzo   

Onderweg Arezzo  bezocht in de regen, en verder gereden over een mooie bochtige weg, waar nu de uitzichten ook somber zijn v.w. het weer. We kunnen wel een super plekje aan het Meer veroveren    op de camping    maar ik ben de rest van de dag niet uit de Camper geweest v.w. de regen.  Het is echt Zeeuws klimaatje met regen en een flinke wind.

De volgende dag ziet het er veel zonniger uit met nog wel een flinke wind, dus op de fiets naar Castiglione de Lago geweest, bovenop een heuvel gebouwd en ommuurd met een fort en poorten. Weer zo’n leuk plekje met een pracht van een Kathedraal . Daarna op de Camping nog wat van de zon genoten.                                                 Castiglione de Lago              Castiglione de Lago                               worst tekoop                  Castiglione de Lago    

Daarna gaan we Toscane verlaten, nadat we Assissi hebben bezocht. Ook weer zo’n Burchtstadje, wat je gezien moet hebben. Fascinerend is wel de Francesco Kathedraal met de Tombe.

 Assissi is een stadje met nauwe steile steegjes en veel te zien.

           Assissi op berg           Poort van Assissi           Assissi          interieur          Francesco Kathedraal

Ja, en dan zijn we in: Rome op Camping “Happy Village”,  Camping zo dicht mogelijk bij de stad.

Vanaf de Camping rijdt een gratis Shuttle, die je naar Prima Porta station brengt en van daaruit is het nog 18 min treinen Trein en dan ben je in Rome.

Dit hebben we dus 4 dagen gedaan en toen waren onze ogen moe en zat onze neus vol cultuur en kon er niks meer bij.

                                                                                 uitzicht vanaf de Dom

ROME is echt magnifiek en heel de stad lijkt wel een Openluchtmuseum. Je weet niet wat je ziet, het is zo fascinerend en overweldigend.                                                                                        Het is met geen pen te beschrijven.                                     uitzicht vanaf de Dom

Wat je daar ziet aan Kerken en Kathedralen met een geweldig interieur, Beelden, Kunst en Bouwwerken en de vele Piazza’s………………, dat moet je met eigen ogen gezien hebben.

De bekendste gebouwen, die we bezoeken deze dag zijn het Colosseum en Pantheon. Als je daarin staat en je kijkt om je heen, snap je niet hoe ze het zo allemaal hebben kunnen bouwen.

De volgende dag hebben we het Vaticaan bezocht, en op het St. Pietersplein  in   st. Pietersplein de rij gestaan om de grote St. Pieter Kathedraal binnen te mogen. Wat je daarin ziet en de grootte ervan, neemt als je zou willen een hele middag in beslag. Je zou er zelfs een hele dag in door kunnen brengen. Ongelooflijk wat een Pracht en Praal aan Beelden en Schilderijen en Fresco’s en Kapellen, met overal om je heen muur- en koepelschilderingen. Je wordt er echt stil van.                                                                                              interieur Kathedraal
Ons tempo ligt wat hoger, zodat we ook nog de Tombes van de Pausen kunnen bekijken en bovenop de Koepel hebben gestaan na eerst een lift te hebben genomen en daarna nog zo’n 350 treden hebben moeten beklimmen. Van hieruit heb je een prachtig gezicht op het St. Pietersplein en over de stad.
Ook nog een wandeling langs de Rivier gemaakt met zijn prachtige Bruggen en toen hadden we er voor die dag weer ff genoeg van.

De volgende dag hebben we alle dingen, die we nog niet op ons stadsplan hadden geschrapt, bekeken. We hebben het gemak van de Metro ter hand genomen en zijn zoals Mollen van het een naar het ander onder de grond gereden. Bekendste de Fontana di Trevi en de prachtige Kathedralen van Santa Maria Maggiore en San Giovanni. Zodoende hebben we zo goed als alle bezienswaardigheden, zeker de bekendste, bekeken.

De laatste dag doen we rustig aan, want ik wil wassen. Laat het nu net ’s morgens regenen.
’s Middags gaan we naar het mooie Park “Villa Borghese” en het is weer erg warm.

Een beetje GELUK moet je hebben!!!

                                                                                   Dia serie Rome

Om wat uit te rusten van al die Cultuur, die we hebben opgesnoven, hebben we na 4 dagen Rome een plekje gevonden aan Lago Bracciano, zo’n 30 km van Rome, waar we in de zon weer wat kunnen bijkleuren, en de voorraadkast kunnen bijvullen. camping aan Meer                      Lago Bracciano 

Daarna door naar het schiereiland bij Orbetella, waar we een fikse fietstocht van 50 km hebben gereden met regelmatig helling trekken. 

                                                   Porto S Stefano 

De volgende dag is dat goed te merken, want we komen moe uit bed en hebben ons daarom maar laten verbannen naar Elba om te kijken, of we nog wat van Napoleon tegen zullen komen.

We schepen in  bij Piombino een havenplaats, waar we de overtocht nemen met de MOBY LYS naar Portoferraio op het eiland Elba. Het eiland Elba ligt ongeveer 10 km uit de kust van Toscane. Het is een duur tochtje van € 126,- retour, voor 1 uur heen en 1 uur terug, maar wel de moeite waard blijkt achteraf.Ferry naar Elba  Informeer naar de prijzen van de tickets, want in het weekend is het over het algemeen duurder dan door de week. We blijven 5 dagen op het eiland

 Elba is een mooi en zeer heuvelachtig eiland met prachtige baaitjes, kleine stranden, woeste krijtrotsen, leuke dorpjes, heerlijke badplaatsen, vele  s-bochten en super weer, elke dag rond de 30C. Elba is vooral bekend geworden toen Napoleon ernaartoe verbannen werd in 1814.         

          bocht van Lacona          

                                                                                                              bocht van Lacona

Ons eerste verblijf is op “Camping Lacona”  camping           

              
waar een keienstrandje links    kiezelstrand   en een zandstrandje rechts is, zandstrand omdat het op een landtong ligt.
Je kan gratis gebruik maken van een kajak, kajakken  wat Sjaak dan ook gelijk gedaan heeft.

We gaan elke dag half de middag naar het strand, omdat het veel te warm is. Daarna gaan we nog ff naar het zwembad.  zwembad

We ondernemen ook nog een fietstocht op een ochtend naar Porto Azurro, wat goed gaat. Er zitten wel enkele hellingen in, maar die zijn goed te doen. Het is een badplaatsje aan de oostkust.           Porto Azzuro

                                 Elba           Porto Azurro         Porto Azurro           strand

Wanneer we naar onze tweede camping gaan, in de buurt van Portoferraio, maken we gelijk een autotoer rond het eiland. Een prachtige rit, erg de moeite waard.
                                       Marina di Campo

                                    kust van Elba           Marina di Campo            Marina di Campo         kust Elba                                                                                                                                          

In Acquaviva, waar we overnachten is een strandje waar Sjaak kan snorkelen. snorkelen

Met de Camper bezoeken we de volgende dag de Villa Napoleon bij San Martino, zodoende hebben we dezelfde weg gelopen als Napoleon naar zijn Villa op Elba.  Niet te geloven hè?  Villa Napoleon                              pad naar Villa

We bezoeken tevens het havenplaatsje Portoferraio, wat een prachtig plekje is met een Fort.            Porto Ferraio

                                                                                              Porto Ferraio

Vandaag weer het eiland afgegaan en Pisa bezocht, weer ff wat oudheid bekijken en natuurlijk de scheve Toren, met Dom en Kathedraal en Baptisterium.
Natuurlijk stond de scheve toren bovenaan ons verlanglijstje, maar de toren maakt onderdeel uit van het schitterende complex aan middeleeuwse gebouwen op het Campo del Miracoli, ofwel het Veld der Wonderen. Waar alle gebouwen trouwens uit het lood staan.
Een prachtig plein, samen met al die oude bouwwerken.   

                  Pisa                                Toren van Pisa                     

We zijn na het bezoek aan Pisa, gelijk doorgereden naar Lucca. Een plaats in Toscane die je absoluut niet mag overslaan. Het ligt aan de kust van de Ligurische Zee op zo'n 50 km van Florence Het is omgeven door een prachtige en goed bewaarde stadsmuur met 7 poorten. Het is nog steeds super weer en we gaan er heen op de fiets.

We zijn eerst naar de bezienswaardigheden in de stad gefietst, zoals Giacomo Puccini, San Michel kerk, Torre Guinigi, Piazza Amfitheatro, Basilica di S Frediano, de Dom en Kathedraal San Marino.

Vanaf daar de dichtstbijzijnde Poort opgezocht om daarna de Muur rond te fietsen (4 km).stadsmuurWat heerlijk om nu weer de fiets bij te hebben, want het was weer flink heet. Dat is in ieder geval minder vermoeiend dan lopen. Het is er erg gezellig, want er zijn heel wat mensen die fietsen of lopen.Je kan zo gelijk genieten van de mooie uitzichten. Er staan overal bankjes en picknicktafels.

      Puccini     kathedraal         amfitheater                                                                                 

     Rond 2 uur zijn we terug op de camping, springen onder douche en tuffen verder naar ….

Viareggio op camping “Viareggio”. ’s Avonds na het eten verkennen we nog ff de grandioze boulevard.
We weten niet wat we zien, wat een stranden (meeste privé, wat Sjaak ergerlijk vindt), wat een jachten en motorkruisers! Daar is St. Tropez nog niks bij.  Het is echt een grote, wat mondaine badplaats, maar wel erg gezellig.

We blijven hier 5 nachten, fietsen zo’n 13 km boulevard af en nog steeds zijn er privéstranden. Je ziet alleen maar parasols in allerlei kleuren, als je over het strand  kijkt. Ook een keer een eind over het strand gelopen, wat heerlijk was. Elke middag van 14.30u–17.30u kon je ons op het strand zien, want het weer bleef fantastisch (30°C).

20 juni hebben we ’s avonds ‘n heerlijke visschotel gegeten met kreeft, en langoustines en allerlei vis, ter ere van Sjaak ‘s  63e verjaardag. Nou het was genieten op allerlei fronten.                                  Proost

‘s Nachts werden we echter wakker gehouden door regen en onweersbuien, al viel het bij ons nog wel mee. We hoorden, dat het op sommige plekken flink gespookt had.

                    Panorama Viareggio

   Haventje     vissersbootje      Boulevard      prive stranden     luxe jachten    vergezicht

We zijn daarna naar Deiva Marina  gereden v.w. een bezoek aan Cinque Terre, waar we zijn geweest. We worden met een bus naar het station gebracht, waar we de trein pakken voor een rit van ruim een half uur met een prachtig uitzicht naar buiten (van de ene tunnel in de andere tunnel.)

Cinque Terre, zijn 5 plaatsjes aan de zeekant, die boven op een rots zijn gebouwd. Prachtige dorpjes met mooie gekleurde huizen en straten, die vaak alleen maar bestaan uit trappen. Onvoorstelbaar……….. je zal er 80 moeten worden en slecht ter been zijn, dan zit je dus echt alleen maar achter de geraniums, of liever gezegd achter de bougainville en oleander, want die bloeien daar bij bossen, of beter gezegd bij struiken en bomen.

We zijn met de trein naar de laatste plaats gereden, naar Riomaggiore. Vandaar zijn we via een prachtig pad, (nou ja, soms heel steil en smal,  dan weer alleen maar trappen naar boven of naar beneden) gelopen naar de volgende dorpen, zoals Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso.

We lopen er 5 uur over. De eerste etappes zijn gemakkelijk, maar de laatste 2 erg zwaar en moeilijk.
De dag begint  met prachtig weer, terwijl ze heel slecht weer afgeven. Rond 12 uur wordt het licht bewolkt, wat wel lekker is. Later wordt het weer zonnig, maar tot overmaat van ramp komt het slechte weer toch nog, want als we de finish in zicht hebben, krijgen we een bui regen/ hagel en onweer op ons koppie.
Maar ondanks dit, was het een SUPER dag en hebben we alweer met volle teugen van al het moois genoten.

Aju, we gaan zo slapen, want dat zullen we wel kunnen na zo’n sportieve dag.

                                                                                 Dia serie Cinque Terre

 

Via Albenga komen we in San Remo, wat bekend staat om de vele bloemen en palmbomen in Parken en Parkjes langs de zeestrook.

                                             Panorama San Remo

 Bloemenstad       mooie tuinen      Haven        Bloemenpracht      meer bloemenpracht      Casino

We rijden richting Frankrijk via Menton uitzicht op Menton, en bovenlangs Monaco  uitzicht op Monaco en Nice  uitzicht op Nice

naar Cagnes sur Mer, Cagnes sur Mer waar we enkele dagen overnachten op de camping.

Van hieruit bezoeken we Mischa met Alexandra in Vence.

We rijden verder richting huis via de Route Napoleon route Napoleon        route Napoleon en Canyon du Verdon, canyon du Verdon    canyon du Verdon  een prachtige route.

We bezoeken Hans en Marijke in Fontaine de Vaucluse,  Fontaine de Vaucluse waar we ook enkele dagen overnachten op een camping.

Daarna echt naar huis, waar we 05-07-’09 weer veilig aankomen van een prima vakantie met heel veel cultuur en prachtige plekjes.  

Europa is ook goed bevallen, hoewel heel wat drukker.