Kroatië

Rondreis door Kroatië: 08-05-2010 -- 03-07-2010

De ReisRidders zijn weer op pad.

Zaterdag 08-05-10:

Vertrokken vanuit Oost-Souburg richting Kroatië via Ladenburg  aan de Neckar   (bij Mannheim), de Chiemsee (na  München) en Villach (in Oostenrijk).  

Allereerst viel het weer ontzettend mee, de drukte op de weg eveneens en bij de grensovergangen verliep alles vlot. 
Eigenlijk was het heerlijkste van die dagen de zon, die kwam of was er al, als we op de plaats van bestemming  aankwamen.
Daardoor konden we elke keer ff flink trainen voor de 4-daagse van Nijmegen, waar we allebei voor ingeloot zijn dit jaar.
Eveneens hebben we onze fietsen ook weer al flink gebruikt. In Villach zijn we om de Ossiacher See gefietst, waar we regelmatig wat moeten stijgen en dalen. (27 km)  

In Kroatië zijn we op Camping “Mareda”, 3 km van Novigrad, aangekomen. NovigradOok hier alweer 2 fietstochten gemaakt, nl. naar Novigrad aan de monding van de Myrna gelegen en naar Umag, Umaggelegen op een smal schiereiland.

                                  Umag                                                 

Het zijn allebei leuke, gezellige, kleine stadjes, waar de drukte van de toeristen nog niet te merken is. Dat komt waarschijnlijk zo rond Pinksteren.
Het is hier ook weer regelmatig klimmen en dalen.
Vandaag was een superdag, heerlijk zonnig en warm. Gisteren bewolkt, maar lekkere temperatuur. Ze geven hier ook geen mooi weer af, maar dat is waarschijnlijk meer in het binnenland.
We hopen, dat dit zo blijft. Alhoewel…………morgen willen we daar een kijkje nemen en verder doorreizen naar Vrsar.

Nou, dat hebben we geweten…………..
In het begin was het weer bewolkt met zelfs af en toe de zon, toen we Buje en Groznjan bezochten in het binnenland.
Plaatsen, die ommuurd zijn en vaak bovenop  een berg liggen, omringd door wijngaarden.

Buje heeft zelfs nog een gedeelte met een middeleeuwse plattegrond, omringd door zeer nauwe straatjes met een bestrating uit die tijd. Je zal er maar wonen en oud moeten worden. Je breekt nu je nek al over die stenen. Buje

Groznjan is eveneens een middeleeuws plaatsje met zeer nauwe straatjes, is zelfs helemaal autovrij.
Alle Italianen, die er vroeger woonden zijn weggetrokken en het is nu een leuk kunstenaarsplaatsje geworden met allerlei kleine ateliers en galeries.Groznjan
Helaas…….. de eerste grote druppels vallen, en jawel………….het begint  te regenen en te donderen. Daarom maar geschuild en een heerlijk kopje cappuccino genuttigd. Omdat het bleef regenen zijn we rechtsomkeer gegaan naar de kust en wel  naar het stadje Porec.
Daar komt het echter met bakken uit de hemel vallen en het dondert ook flink, dus zijn we nog 8 km verder gereden naar onze Camping  “Valkanela “ bij Vrsar.
Na de lunch knapt het weer op en zijn we naar Vrsar gaan lopen.
De zon komt door en het is flink warm. Ook Vrsar ligt bovenop een berg, met aan de zeezijde een prachtige jachthaven met luxe jachten.
                                          Vrsar

Na het bezichtigen van het plaatsje terug naar de Camping van 3500 plaatsen, dus zeer groots maar netjes aangelegd en………we staan op een plekje langs de Adriatische zee. Vandaag alweer een super dag. Wel een wat frisse wind, maar zon.
Het weer is goed voor ons, maar slecht voor de tijd van het jaar en te koud.

We stappen op de fiets naar Porec, wat best af en toe gevaarlijk is, want meestal zonder fietspaden.
En er zijn van die idioten, die ook nog een auto gaan inhalen, terwijl wij op de fiets tegemoet komen.
Heb al een paar keer het gele hesje van de ZLM aan gehad (voor pech met de auto).

Porec is ook een ommuurde stad,  stadsmuur in Porec waar we omheen gefietst zijn, met een jachthaven, en een gedeelte met een Romeins stratenpatroon,
dwz dat 2 hoofdstraten haaks op elkaar staan, waar de belangrijkste gebouwen in staan, vele gotische gebouwen.
We hebben ook de Euphrasius Basiliek met Byzantijnse mozaďeken bekeken. Euphrasius Basiliek
Porec is een populaire badplaats en is de best onderhouden stad. Het is weer zo’n leuk stadje, dat het bezoeken waard is  in ieder geval.                                            Porec

Vandaag, zaterdag  bij het vertrek grote consternatie.
Ten eerste regent het vanaf  7.00u en blijft dit ongeveer de hele dag doen. Ten tweede is Sjaak zijn bril kwijt. Overal gezocht en nergens meer te vinden.
We rijden daarna toch maar verder naar Camping “Polari” t.z.v. Rovinj.  Weer een grote camping en daar een goed plekje uitgezocht.
We nemen v.w. het weer een middag rust.

De regen valt na die ene dag weer mee. Toch is het hier geen standvastig weer. Meestal is het een gedeelte van de dag bewolkt en een gedeelte zonnig.
De temperatuur valt wel mee, maar ’s avonds heb je meestal wel een fleece trui  nodig.
Het is wel prima weer om plaatsen te bezoeken en daar komen we hier voor, zoals de stadjes:

Rovinj : Rovinj

                                                                                                        Rovinj
met een prachtig wandel/fietspad vanaf de camping .

De haven van Rovinj wordt gedomineerd door de Kathedraal, die boven het stadje uitsteekt.RovinjHet plaatsje heeft nog resten van een
                                                                                                                                  middeleeuwse stadsmuur en een stadspoort.
Ook hier weer een prachtige jachthaven en huizen in allerlei kleuren uit de Venetiaanse tijd, en smalle straatjes, die een flink stijgingspercentage hebben af en toe.

Richting Pula:
We treffen het weer aardig, want we rijden steeds na de regenbuien lijkt het wel. We komen nog door plaatsjes in Romeinse stijl.

We rijden door Fazana,Fazana                 Fazana  waar je een excursietocht naar Brijuni kan maken, maar dit vinden we te georganiseerd en kun je niet eens zelf op je eigen fiets bewonderen, dus slaan we dit over. Ook het weer is aan de te frisse kant nu. Toen we op camping “Stoja” aankwamen, was alles ook zeiknat en drassig.

De andere dag met stralend weer Pula bezocht. Ook daarheen kan je goed op de fiets doen.
Pula
is een tamelijk grote stad met nog magnifieke monumenten uit de Romeinse tijd, zoals het Amfitheater, Kathedraal, verschillende Poorten, Musea en nog resten van een klein Romeins Theater.

                                                                                                                       Amfitheater Pula

                     Romeins theater Pula

Pula is niet zo’n mooi knus stadje, maar eigenlijk een grote scheepswerf. Het viel ons echt tegen in vergelijking met alle voorgaande plaatsen. Alleen het plein bij het stadhuis en de Augustustempel is wel gezellig om een terrasje te pakken.Plein met Augustus Tempel

Wat ons wel tegenvalt in Kroatië , dat Kathedralen/ Kerken overal gesloten zijn, of dat er alleen toegang is tot het Portaal, zodat je het op afstand mag bekijken

De bril is er weer! 
Sjaak heeft  nog een keer terug gebeld naar de Camping bij Vrsar en toen bleek, dat hij hem wel bij de receptie had neergelegd bij het afrekenen,
(de Eén zet zijn bril op om wat te zien, maar Sjaak zet ‘m af bij vele dingen, zo ook bij het afrekenen).
Alleen nog niet gemaakt, want er is volgens ons op getrapt.
Gelukkig is het weer nu zo, dat Sjaak zijn zonnebril op kan doen.

We gaan de bril eerst ophalen, voordat we naar Rabac gaan.

Via Labin, Labin een plaatsje met ook weer een middeleeuws gedeelte binnen de stadsmuren, (mooi hoor) naar Rabac, Rabac een klein  maar 's zomers druk badplaatsje. Op camping “Olivia” gestaan. Rabac

Vanaf nu een week opgetrokken met een gezellig Middelburgs stel.
Ook hier weer een mooie wandelpromenade, om weer stevig te trainen voor de vierdaagse, want we volgen nog trouw het schema.

We varen daarna naar het eiland Cres/ Losinj:  Ferry naar Cres/ Losinj
De wegen kunnen flink smal zijn. Met ons busje (Frietkraam, zoals Sjaak het af en toe noemt) hebben we daar geen problemen mee.
Ook hebben we vaak een flinke stijging/dalingspercentage van 8-14% te verwerken, ook dat is geen probleem.

Op Cres natuurlijk Cres-stad bezocht. Dit stadje ligt in een baai, beschut door een heuvel.
Ook hier weer huizen in alle kleuren, dus met een Venetiaans tintje. Eveneens ommuurd en met een jachthaven en Plaza’s . Alle plaatsen lijken wel op elkaar.
De ene heeft wat grotere jachthaven, de andere mooiere straatjes, maar het ziet er heel mooi en gezellig uit. Cres-stad
We zijn blij, dat we in het voorjaar hier zijn, want wat een toerisme moet dat in de zomer zijn!

Van Cres-stad rijden we naar Osor. Dit was eerst de hoofdstad, maar is nu één groot museum met keurig verzorgde nauwe straatjes,
waar overal beelden staan.                                     Osor

Hier zijn nog veel overblijfselen uit de Bronstijd. We zijn rond de stadsmuur gelopen, waar ze bij een vroeger kerkje opgravingen deden.
Er lagen daar mensenskeletten uit de 12e / 13e eeuw, die ze aan het blootleggen waren met schepjes en kwastjes. ogravingen
We komen op de mooie terrassencamping “Poljana”, waar het erg waait. We krijgen een prachtig plekje aan de andere kant in een baai, in de buurt van Mali Losinj.

We bezoeken Veli en Mali Losinj op de fiets.
Allebei weer mooie plekjes, waarvan Veli  het kleinste plaatsje Veli Losinj is

en Mali de grootste en toeristische plek. Mali Losinj                                       Mali Losinj
Tussen beide plaatsen ligt een mooi wandel/fietspad, dat we op de heenweg nog niet hadden ontdekt, zodat we over de heuvelachtige weg moesten. In Mali Losinj een heerlijke visschotel genuttigd op een mooie boulevard aan de jachthaven. visschotel
We steken met de boot van Cres (bij Merag) over naar het eiland Krk, waar we op camping “Bor” zitten boven Krk-stad. Ferry naar Krk
Ook hier weer een bezoek gebracht aan Krk-stad,  toeristisch en mooi om te zien.

                                                                  Krk-stad
Op een prachtig terras na de bezichtiging, een lekker biertje genuttigd.

De Camping bij Krk-stad vinden we niet geweldig, maar ligt wel gunstig om Krk- stad te bezoeken , wat we dus hebben gedaan.
We verkassen naar de westkust nl. naar Glavotok, maar niet voordat we nog wat plaatsjes op het eiland hebben aangedaan, zoals Baska ten zuiden van Krk-stad , een populaire badplaats met een mooie boulevard langs de jachthaven en de oude stad erboven. Baska

Onderweg een prachtig uitzicht op de baai met het eilandje Kosljun, waar een franciscaans Klooster op staat, waar we geluncht hebben.
Glavotok
is een camping in the middle of nowhere, maar prachtig gelegen aan zee, waar we dan ook 3 nachten blijven en rustigaan doen en heerlijk zonnen.camping "Glavotok"
We liggen precies in een baai en hebben zicht op het eiland Cres. GlavotokDe stranden moet je niet zien als onze stranden, maar als kiezelstranden of met
betonnen plateaus, waar je je stoeltje op kan zetten. De mannen zijn met een kajak de zee opgeweest en Sjaak heeft er gezwommen en gesnorkeld met duikpak, want de watertemperatuur is nog niet zo warm. kajakken
We hebben ook heerlijk gebarbecued ’s avonds en enkele malen skipbo gespeeld.

Wij trekken vanaf KRK verder naar het N.P. Risnjak Park (voordien afscheid van de Middelburgers genomen).  De weg ernaar toe is erg bochtig,                                   
maar de chauffeur doet het weer prima.
We lopen daar het Leskapad (4 km), een informatief pad, een leuke wandeling door een open bos.
Het Park bestaat voornamelijk uit bossen en grasland met een groot aantal karstverschijnselen (kalksteen) .  Risnjak Park
Van daaruit nemen we de tolweg en gaan weer terug naar de noordoost kant van Istrie nl. naar Opatija.
We komen bij de wel heel onverzorgde camping “Opatija”, maar achteraf valt het toch weer wel mee. Het gras is maar gedeeltelijk gemaaid. De was en douchegelegenheid is oud, maar wel schoon en voorzien van goed warm water.
De ligging is geweldig, want we kijken ’s avonds op het verlichte Rijeka, een grote stad 17 km van ons verwijderd. Eveneens ligt het niet ver van Opatija ( 4 km) en het ligt gelijk aan het supermooie wandelpad Franz Josef 1, waar we de volgende dagen dan ook weer flink oefenen door de 13 km naar de ene kant te lopen en de 7 km naar de andere kant. wandelpad Franz Josef 1

Opatija  is een mondaine badplaats en dat is goed te zien aan de grote villa’s met prachtige tuinen, Luxe Hotels en Appartementen en vele terrassen.Opatija
Mooie plaats en heel wat anders dan de oude stadjes.

‘s Middags na de fikse wandeling pakken we de bus naar Rijeka, wat we eerst met de fiets wilden doen, maar wat afgeraden werd, omdat je langs de drukke weg moet fietsen.Tot overmaat van ramp begeeft de bus het, krijgt hem nog ff aan de praat, maar daarna moeten we in een andere bus overstappen.

Rijeka  is een centrum van scheepsbouw en industrie, een belangrijke havenstad en een vervoersknooppunt. Alle bezienswaardigheden liggen in de oude stad, vlakbij de haven.Langs de straten de Riva en de Korzo staan nog majestueuze  19de eeuwse gebouwen.
De Korzo is het hart van de stad met koffiehuizen, bars, restaurants en winkels. Korzostraat in Rijeka

Wat we daar ook gedaan hebben is………..met de bril van Sjaak naar de Opticien geweest, die hem weer gemaakt heeft.
Na een paar uur hebben we de stad wel bekeken. Het is een grote stad met veel verkeer in vergelijking met de andere kleine plaatsen, die toch onze voorkeur hebben.

Vanaf Opatija zijn we via de plaatsen Bakar (met Frankopan Kasteel)  Bakar,

Crikvenica (grote badplaats)  Crikvenica, Novi Vinodolski (oude stad op een heuvel)  Novi Vinodolski

naar Senj gereden, naar autocamp “Skver”.Senj camping

Een Camping gelijk aan zee, met aan de overkant het eiland Krk en zowat in het centrum van Senj.We hebben weer even tijd om te zonnen, want het is 28°C.
Sjaak kan weer met de snorkel in het water, wat hier niet zo koud is.
                                                     Senj bezichtigd en we zijn bovenop de heuvel naar het Nehaj Kasteel gelopen, Nehaj Kasteel

waar een mooi overzichtelijk museum gevestigd is over de strijd van de Uskoks. Eveneens heb je op de bovenste verdieping een prachtig uitzicht over de plaats Senj.                                                                                                                           uitzicht op Senj         We hebben in Senj ook heerlijk gegeten voor een habbekrats.

Van Senj richting eiland Rab gereden.
Met de boot  Ferry naar Rab zijn we op de fiets naar het eiland Rab gegaan, waar we Rab-stad hebben bezocht.

De overtocht duurt maar 15 min. Het is in het begin wel ff flink helling trekken, maar daarna is er een fietspad langs het water.
Typerend van Rabstad zijn de 4 torens (die gezien worden als 4 masten van een schip). Dit stadje heeft 6 kerken, die je weer via trappen en nauwe straatjes ineens tegen komt.                                                                            

                                                      Rab-stadDe haven en het Plein vormen het hart van Rab. Ze noemen dit stadje ook wel een openlucht museum.                                             Het ziet er dan ook erg mooi uit.

.Hier komt het Fotoalbum vanIstrie en Kvarner:

Na de fietstocht naar Rab, zijn we die dag nog een keer overgevaren. Nu naar het eiland Pag in Dalmatië en dit een groot deel overgestoken. Pag is droog en kaal en is bekend om de schapen en schapenkaas. Als afscheiding en tevens tegen de Bora-wind staan hier overal stapelmuurtjes. stapelmuurtjes

We staan op Camping “Simuni Village”, een heel dorp, waar niks ontbreekt en wat echt massaal is. We staan hier gelijk aan het water.
De volgende dag gaan lopen over de camping en naar het plaatsje Simuni, want blijven oefenen. Helaas komen we terecht in een hevige plens en onweersbui, maar niet nat geworden, want ergens kunnen schuilen.
Pag-stad,  Pag-stad dat aan een uitloper van het Velebit Kanaal ligt, is een leuk stadje om te bezichtigen.
We rijden naar de andere kant van het Velebit Kanaal en komen bij  N.P. Paklenica aan, dat  tegen het Velebitgebergte  ligt,  waar we op een camping staan met dezelfde naam.  We lopen hier vanaf de Camping onze 20 km (heen en terug) door het Paklenica N.P.
Hier kun je heel veel steile wandbeklimmers bezig zien, van groot tot kleiner. steile wandbeklimmersHet pad is deels asfalt, daarna kiezels en dan gladde stenen over een flink    
steil pad. We zijn tot de Bergherberg gelopen. Het is een fikse tocht!

We vertrekken weer en gaan om het plaatsje Nin en de stad Zadar te bezoeken naar camping “Ninska Lagun”, een kleine camping met weinig voorzieningen, maar wel schoon. Het lijkt wel op een mini-camping, de eigenaar op zo’n boertje, maar goed bij de tijd, want hij kent veel talen. De Lagune is naast de camping, waar je in kan en waar geneeskrachtige modder aanwezig is tegen reuma en artrose. Als het water hoog is, komt er toch nog een berg met zand bovenuit, en als het water laag is, dan is er dus een zandstrand ( een van de weinigen).
Vanaf de Camping een paar km gelopen naar Nin, een leuke plaats met een oude stadspoort en stadsmuur, waar we omheen gelopen zijn. Nin
De volgende dag op de fiets naar Zadar, waar tot onze verbazing voor een groot deel een fietspad is. Tijdens de rit ook nog een processie gezien.
Voordat we in Zadar aankomen, moeten we langs 3 baaien en over een brug en door een poort de stad in. Het is een mooie stad en er is weer veel te zien, zoals het plein van het volk met loggia en stadhuis en weer de nodige mooie Kerken en Kathedralen.  Zadar
Aan de zeekant is er zelfs een zeeorgel en een leuke boulevard.  Zadar
Het is er gezellig druk en we hebben er heerlijk gegeten. Je kan helemaal om de stad heen lopen, want Zadar ligt op een schiereiland.

We reizen weer verder en komen voorbij Biograd op een geweldige plaats op een prachtige camping te staan “Oase Mira”.
Hier blijven we 4 nachten, van waar we Biograd op de fiets bezoeken, Biograd

een wandeling maken langs het Meer in Vransko Jezero Park ( 6 km, niet veel bijzonders), en van waar we  een bootexcursie maken naar de Kornati- eilanden. Hier ontmoeten we 2 stellen, waar we veel mee lachen.

De boottocht is werkelijk prachtig langs de zuidelijke Zadararchipel,

                                                            met allerlei ronde onbewoonbare eilanden met hoge krijtrotsen.Kornati eilanden krijtrotsen

Ook gaan we naar een zoutmeer, waar je kan zwemmen en waar je op een heuvel een prachtig uitzicht hebt. Het weer is geweldig mooi, echt warm, dus het kan niet beter.
We krijgen als ontbijt een grappa en een toastbrood en als lunch een heerlijke vis/vleesmaaltijd. Het is een prachtige dag en tot slot hebben we ons (met zijn zessen) nog ff af laten zetten in een tentje in het bos, waar een lekkere ham/ kaas schotel voor ons wordt klaargemaakt. tentje in bos
Als afzakker hebben we op de camping in de bar nog cappuccino en wijn gedronken. Heel gezellig en veel gelachen.
De volgende dag pannenkoeken gebakken en gegeten met zijn zessen,  bij onze Camper.pannenkoeken bakken
Dinsdag 8 juni afscheid genomen en is ieder weer zijns weegs gegaan.

Wij rijden naar camping “Solaris, net voor Sibenik.
Met de fiets  Sibenik bezocht in 35gr. hitte, een mooie stad  met een prachtige Kathedraal en Kerken. Kathedraal

Door nauwe straatjes en op vele trappen gelopen naar de vesting bovenaan de stad, van waar je prachtig uitzicht over Sibenik en Krka rivier hebt. uitzicht over Sibenik
Je kan hier nog restanten van de oorlog zien, zoals kogelgaten, kapotte huizen, onbewoonde huizen  en ook een deel van de vesting was kapot, want in Sibenik is flink gevochten. Het meeste is weer al opgebouwd en ziet er mooi uit.

Daarna zijn we naar het Krka N.P. geweest, echt schitterend, wat een prachtig Park met watervallen, waar je helemaal omheen kan lopen. Overal zie je watervalletjes en  als klap op de vuurpeil zie je de hele mooie terrassen watervallen. Krka NPHet is nu wel echt super warm weer, rond de 30gr., heel standvastig

Na het bezoek aan het Krka Park zijn we naar camping “Adriatic” vlakbij Primosten gereden.

De volgende dag naar het plaatsje Primosten gelopen, een plaatsje wat op een schiereiland ligt en waar de kerk er boven uitsteekt, vanwaar alle straten weer schuin omlaag lopen. Primosten

Diezelfde dag gaat de reis nog naar Trogir. We staan op camping “Vranjica”met zeezicht.

Die middag kleuren we weer wat bij, en ga ik zelfs in het water, want het is saunawarm en nu nog steeds. We leven hele dagen buiten, maar meestal komt er ’s avonds een wat frisse wind, zodat slapen meestal redelijk gaat.
De volgende dag rijden we op de fiets naar Trogir , een prachtige stad met een historisch centrum.Trogir
Het ligt op een eiland, stadsmurenverbonden d.m.v. een brug met het vaste land en omringd door stadswallen.
De St. Laurentius Kathedraal ziet er erg mooi uit. Het is een gezellig stadje met nauwe straatjes, leuke kleine winkeltjes en een brede boulevard, waarvan vele excursie boten vertrekken en waar kapitaalkrachtige jachten liggen (kunnen ze nooit eerlijk zijn aangekomen).
Na het bezoek weer tijd voor strand (meestal pas na 15.00u, want anders veel te warm) en een duik.

De dag daarop nemen we een bootje naar Trogir , om er daarna de boot naar Split te nemen.   

Split heeft een grote Haven, waar allerlei Ferry’s vandaan vertrekken. Split
De oude stad is niet groot, wel gezellig, en is natuurlijk ommuurd. Split heeft 4 poorten en nauwe straatjes. Het bekendste zijn de overblijfselen van het Paleis van Diocletianus    en de prachtige Domnius Kathedraal. Split viel ons een beetje tegen, we hadden er meer van verwacht.                                                                                         Split nauwe straatjes                Paleis van Diocletianus               Boulevard Split
Je hebt al gauw alle bezienswaardigheden bekeken. Er is weer een prachtige brede Boulevard met volop terrasjes.
Drinken moet je echt bijhouden, want zweten doe je constant, dus die terrasjes zijn zeer welkom.

De volgende dag gaat het richting Omis met …….schrik niet……een zandstrand!

Veel moeite gedaan om een plekje te krijgen op camping “Galeb” met  satellietontvangst voor de voetbal ,maar met  de vele bomen lukt het helaas niet. Ligt gelijk aan het strand, dus ff zonnen  en ’s avonds naar het plaatsje Omis. Dit ligt midden tussen hoog en kaal gebergte en ziet er daardoor heel apart uit.

                                              Omis
Ondanks een hitte van 30°C- 35°C gaan we de andere dag toch aan de wandel, want de laatste tijd niet echt een flinke afstand gelopen v.w. de hitte . We lopen naar de Canyon, zien steilewand beklimmers en gaan richting rafters, die er niet zijn. Gelukkig nog wel een mooi terras aan de Cetina RivierCetina Rivier tegengekomen, om bij te tanken. In totaal zo’n 20 km gelopen. Na de inspanning weer ff verfrissen in zee.
De dag erop naar de Burcht gelopen met mooi uitzicht en weer een afstand langs de kust gelopen, met veel klimmen en dalen erbij en dat met 38°C en een nacht van slecht slapen.
’s Middags nog ff voor wasmachine (op de hand) gespeeld en natuurlijk de verfrissende duik in zee genomen. ’s Nachts een onweersbui gehad, waardoor het de volgende dag is afgekoeld tot wel 32°C.

We zijn nu vanaf 16-06 op het eiland Peljesac en zijn 8 km de grens met Bosnië over geweest.                                                                                                               We zijn eerst bij Ston op camping “Prepratno”geweest.

We bezoeken Ston en Mali Ston in gezelschap van 2 zwerfhonden, die constant met ons meelopen, meer dan 2 km lang. Vreselijk!
Ston
staat bekend om zijn indrukwekkende muren, wel 5 km lang met 41 torens, 7 bastions en 2 forten. verdedigingsmuur Het behoort tot de grootste en interessantste verdedigingswerken aan de Adriatische Kust.  op de muur
Ook staat Ston bekend om zijn zoutpannen waarvoor de muren, bleek later, gebouwd zijn.

Vandaar noordelijker het eiland over getrokken naar de plaats Orebic, waar we op de kleine camping “Glavna Plaza”staan en …
vanwaar we  de boot nemen naar het eiland Korcula.

Je komt in Korcula-stad gelijk de oude stad binnen, door de trappen naar de Landpoort te betreden.  stadsmuurDe stad ligt op een schiereiland en wordt omgeven door zware 13e eeuwse muren met torens en bastions. De hele stad is betoverend! Vele terrasjes in de nauwe straatjes en met zeezicht.
Natuurlijk ook weer vele historische bouwwerken. stadspoort

Na dit bezoek vertrekken we de volgende dag naar Dubrovnik over de prachtige Kustweg Jadranska Magistrale, waar elk baaitje en dorp/ stadje een plaatje is om te zien, met prachtig turquase / blauw water. Het is hier echt schitterend!!! 

We komen op een camping “Solitude”, niet ver van de haven  van de stad.
Eerst komen we over een prachtige brug de haven op, waar supergrote Cruiseschepen liggen. Jachthaven en Brug
Het ziet er erg gezellig uit allemaal.
De camping is prima, wel wat duurder, maar weer netjes schoon. Daar sta ik echt versteld van. Er wordt hier veel gepoetst!!!

We gaan dezelfde middag met de bus naar Stari Grad (= oude stad). Ons doel voor vandaag is om over de muren te lopen.
Als we door de poort Dubrovnik binnenkomen zien we een mensenmassa! Over toerisme valt hier niet te klagen. Alle talen zijn te horen.
We kopen een ticket en beginnen onze wandeltocht  van een paar km om en boven de stad.

Erg indrukwekkend!   de StadsMuurWat een muren, forten, torentjes en wat een uitzicht!!!  Jachthaven
Het is werkelijk een schitterende stad!
En…………we komen denk ik in het Guinesbook of Records, want wij zijn de enigen, die de muur dwars tegen de eenrichtingsroute in, hebben genomen.
Ook Dubrovnik is zwaar getroffen tijdens de oorlog, dit is heel goed te zien aan alle nieuwe daken op de huizen, en delen van de muren die weer nieuw zijn opgebouwd.                                                                                vanaf Muur
Het is werkelijk een schitterende wandeling en we hebben prachtig weer.
De volgende dag hebben we de stad van A tot Z binnen de muren bekeken met alle bezienswaardigheden. Kerk Dubrovnik             Grote Fontein  
Ook weer met prachtig weer, al geven ze steeds regen af. Die komt  dus met bakken uit de hemel op Sjaak zijn verjaardag , gepaard met onweer.

“It’s a raining day, HALLELUYAH”!
Gelukkig klaart het ’s avonds op, zodat we toch nog uit eten kunnen in een Restaurant met zicht op de muur.      uit eten

In Dubrovnik, die avond Sjaak zijn ING-pas ingeslikt. Was ff schrikken. Later blijkt, dat deze vernietigd wordt en je thuis een nieuwe krijgt, zonder problemen. Het is dus altijd handig meerdere pasjes bij je te hebben.

We vertrekken uit Dubrovnik uitzicht op Dubrovnik en rijden richting Montenegro, maar toch niet over de grens gekomen, want we moeten € 30,- voor een vignet betalen (voor hele jaar geldig). Omdat we maar een paar uur naar een baai willen, hebben we dat er echt niet voor over. Dus zijn we naar Park Prevlaka gereden in het zuidelijkste deel van Kroatië. Helaas is dat niet veel bijzonders, maar we hebben daar nog wel gelopen.

Daarna  nog in een prachtig plaatsje rond gelopen t.z.v. Dubrovnik, uitzicht vanaf Cavtat  nl  Cavtat. Cavtat   Daar kon je wel goed lopen.

Vandaag rijden we via Metkovic, de grensplaats, door naar Bosnië Herzegovina richting Mostar.
Het is hier ook erg groen en er wordt van alles verbouwd. Onderweg zien we hier ook heel duidelijk de tekenen van de oorlog.
Vele huizen zijn verwoest en alles blijft zo staan.  verwoest huisHet ziet er erg somber en onverzorgd uit.  Je wordt er echt niet vrolijk van.
Dit in tegenstelling met het mooie, verzorgde Kroatië.

In Mostar zijn er eveneens nog vele verwoeste huizen, die zo tussen de andere huizen blijven staan.kapot huis
                                Het is een troosteloze aanblik en je humeur wordt nog somberder, door het aanzien van de graven van jonge jongens  graf
Je kan er met Euro’s betalen, al hebben ze normaal de Mark als betalingsmiddel. De prijzen zijn er beduidend lager, en alles ziet er een beetje Turks uit.
De straten zijn vol met kraampjes met allerlei producten, kleren enz. en je hoort zelfs een soort Turkse muziek. Het stikt hier van de moskeeën, zonder het “gejammer” gelukkig.            MostarDe brug is het toeristisch object en daar worden dan ook de nodige foto’s van genomen, ook door ons. de Brug  
Ook zie je af en toe bedelaars. Na een paar uur hebben we het wel bekeken en zijn we weer richting de kust van Kroatië gegaan. 

We komen in het kleine, maar gezellige dorpje Zaostrog op camping “Viter”, waar we twee overnachtingen blijven v.w. het prachtige weer.
En………om niet stil te zitten, trainen we nog ff 12 km. Daarna lekker in de zon en Sjaak in de zee.

25-06:  We moeten nu echt afscheid nemen van de kust.
Ons laatste bakkie troost drinken we in het plaatsje Basko Voda, gelijk aan de zee. afscheid van de kustHet is prachtig weer en het valt ons zwaar om afscheid te nemen.
We gaan nu verder, maar dan door het binnenland. Via Sinj en Knin gaan we richting Plitvice Meren.
Eerst willen we nog een overnachting doen, maar er is nergens een camping te zien.
Ook hier weer allemaal verwoeste huizen langs de kant van de weg. Knin is zelfs ingenomen door de Serviërs en later weer terug gegeven aan de Kroaten.
Er is 1 dorpje, dat helemaal met de grond gelijk is gemaakt.

Sjaak draait bijna zijn koppelingsplaat in de soep, omdat we door een zeer nauw en redelijk steil straatje achteruit terug moeten rijden. Gelukkig loopt het nog redelijk goed af, al merken we er af en toe nog iets van. De wegen zijn trouwens goed in het binnenland. De omgeving is groen en heuvelachtig.Voor de rest is er niet bijzonder veel te zien.

Na 316 km komen we op de prachtige Camping “Korana” aan, zo’n 6 km van de  Plitvice Meren.
De volgende dag gaan we met de Shuttle naar het spektakel van Meren en vele Watervallen.
Na een nacht met onweer en regen en een voorspelling van regen, zijn we op alles voorbereid.
Maar het gaat goed. Het is bewolkt met wat zon en pas bij de laatste km begint het te regenen en donderen.

We hebben het hele Park doorgewandeld. Een deel met de boot, maar de bus hebben we links laten liggen. Zo af en toe, als we langs meren komen, stappen we nog ff flink door, zodat we ook nog wat trainen.

Het N.P. Plitvice ligt in het hart van Kroatië. Het 300 km2 grote gebied omvat Meren, Bossen en spectaculaire Watervallen. Het staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het is werkelijk genieten daar! Plitvice waterval                     Plitvice N.P.                    Plitvice Meren


De volgende dag naar de hoofdstad Zagreb gereden naar camping “Plivice”,vlakbij de snelweg achter een Motel, 9 km van Zagreb vandaan.
Na de lunch,  met de Camper naar de stad gereden. Het is zondag en heerlijk rustig v.w. het zeer warme weer.
Op een P-plaats,  wat aan de rand van de stad gezet en met de fiets de stad bekeken.

Zagreb is een mooie stad met vele historische gebouwen en een Stari-Grad (oude stad), die de moeite waard is.  
                       Kathedraal                     Markuskerk                    uitzicht op Zagreb
Zagreb heeft hele leuke straten vol met terrassen, waarvan we ook gebruik maken.

Dan hebben ze in een U-vorm prachtige Parken aangelegd. Park
In een middag hebben we de meeste bezienswaardigheden op de fiets bekeken, en zijn daarna  op een prachtig groot terras t.o. de Kathedraal heerlijk uit eten geweest. Rond 21.00u zijn we weer terug bij de Camping.

Eigenlijk hadden we hier 2 nachten gepland, maar omdat we het meeste  hebben bekeken, zijn we naar Passau gereden in Duitsland. Die dag door 4 landen getrokken nl. Kroatië, Slovenië,  Oostenrijk en Duitsland. We hebben zo’n 455 km gereden en wel 50 km Tunnels gehad. De langste was daar 10 km, niet normaal.
Daar moet dan extra voor betaald worden, een paar keer op de route.

Bij Passau trainen we nog 2 dagen van 20km, want de Vierdaagse komt in zicht.  

Daarna gaan we weer verder huiswaarts, met een tussenstop op een camperplaats in Aschaffenburg (prachtig, oud historisch plaatsje)  
Burcht in Aschaffenburg
                                                                          
Daarna
komen we 03-07 weer veilig thuis aan.

Hier komt het fotoalbum van Dalmatie/ Zagreb en terugreis: