Reizen met eigen camper
 reisridders

Centraal-Amerika is een landengte en culturele regio van het Noord-Amerikaanse continent. Centraal-Amerika maakt integraal deel uit van Midden-Amerika, dat ook Mexico en het Caribisch Gebied omvat. 


Dit zijn de landen die we in Midden Amerika gaan bezoeken


Panama

Costa Rica

Nicaragua

Honduras


Guatamala

Belize

Mexico

Deze 6 landen bezoeken we in 22 dagen.
Er staan 7 landen, maar Mexico behoort niet tot de landen van Midden Amerika.
Het is dan ook meer door de landen reizen, dan er vakantie houden.
Gelukkig zijn er nog enkele excursies onderweg, maar veel te weinig voor echte Globetrotters, zoals wij. Helaas moeten we het ermee doen.


Centraal-Amerika bestaat uit een landbrug die Noord- en Zuid-Amerika met elkaar verbindt. Geografisch gezien wordt het in het noorden begrensd door de Landengte van Tehuantepec in Mexico en in het zuiden door Darién op de grens van Panama en Colombia. Centraal-Amerika wordt in het zuidwesten bespoeld door de Grote Oceaan en in het noordoosten door de Caribische Zee. In totaal heeft de landbrug een oppervlakte van zo'n 592.000 vierkante kilometer.
Centraal-Amerika ligt op een gebied met een sterke tektonische activiteit. Het ligt grotendeels op de Caribische Plaat, dat niet ver uit de kust grenst aan de Cocosplaat. Hierdoor is het gebied kwetsbaar voor aardbevingen, zoals in 1931 en 1972, toen de Nicaraguaanse hoofdstad Managua grotendeels werd verwoest. Ook kent het gebied een grote vulkanische activiteit, dat zorgt voor bedreigingen maar ook voor vruchtbare bodems. De Guatemalteekse vulkaan Tajumulco is met 4220 meter het hoogste punt van het gebied.

Het klimaat in Midden-Amerika, ook vaak aangeduid als Centraal Amerika, is een combinatie van tropische, subtropische en hooggebergte klimaten. Kenmerkend voor dit gebied zijn de vele natuurrampen die zich hier voltrekken. Vrijwel elke jaar lees je wel iets over vernietigende orkanen die de arme landen in dit gebied treffen, overstromingen als gevolg van heftige regenval en aardverschuivingen door de veel hoeveelheden regen in combinatie met de ontbossing die hier in een aantal landen flink plaats heeft gevonden.
Wie op vakantie gaat naar Midden-Amerika heeft in de winter en het voorjaar het minste kans op zware regenval of tropische stormen. Van orkanen heb je dan al helemaal geen last. In de hooggebergtegebieden in het binnenland van Mexico kan het in die periode wel vrij koel zijn.


 
E-mailen
Map