Griekenland
Griekenland, officieel de Helleense Republiek is een land in Zuidoost-Europa, bestaande uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en een groot aantal eilanden. Deze eilanden vormen samen ongeveer 20% van het landoppervlak
5 april. Eerste Pasen.
We rijden van Fontanellato naar Fano ( aan de Adriatische Zee). Hier ontmoeten we onze andere medereizigers uit Nieuw Vennep. Ze zijn al op de stelplaats in Fano. Bij het achteruit rijden vergeten we rekening te houden met de vuilwaterafvoer en “KNAL” helemaal aan diggels. Stom, Stom, stom!!! Met een koffie, borreltje en een heerlijke Pizza vergeten we alles voor even. We maken ook nog een hele wandeling door het dorp met zijn vieren. Gezellig! Het weer is stormachtig en we moeten over een paar dagen met de boot naar Griekenland.
6 april. Tweede Pasen. Vandaag droog en een stuk aangenamer, alleen blijft er een flinke frisse wind waaien. De zon breekt zelfs door en we maken de wandeling van gisteren in omgekeerde volgorde. Er is geen winkel open. Het eerste Italiaans ijsje wordt weg gelikt. We zitten heerlijk op een bankje in de zon. Het is genieten voor de 4 grijze duiven.
7 april. Van Fano naar Ancona ( Haven voor de boot naar Griekenland). We staan hier op een stelplaats. We kopen wat onderdelen voor het repareren van de vuilwaterafvoer maar ze hebben eigenlijk niet wat we zoeken. We zullen moeten wachten tot we in Griekenland zijn. Het waait trouwens nog steeds behoorlijk.
8 april. Vandaag overtocht naar Griekenland. Bij de haven liggen de kaartjes, die we via internet besteld hadden, keurig op ons te wachten. Alles verloopt soepel Zelfs het weer werkt mee, het zonnetje schijnt en er staat zowat geen wind. Gelukkig! Het laden van de Cruise Olympia van de Minoan Lines duurt wel drie uur, het is dan ook een flink schip. Aan boord krijgen de campers elektrisch en wij een hut, die er goed uitziet.
We hebben een oversteek van 18 uur te overbruggen. We verdoen onze tijd met zitten, kletsen, drinken, douchen, eten, spelletje skipbo en slapen. Helaas komt daar weinig van, vanwege rumoer en trillingen van de boot.
Ancona
verlaten Ancona
bijna de haven uit van Ancona
Verslag van onze reis door Griekenland, samen met Miep en Cock. Donderdag 9 april 2015.
Griekenland/ Igoumenitsa. Tijd gaat 1 uur vooruit.Vanmorgen vroeg uit bed om de boot te verlaten, de Cruise Olympia van de Minoan Lines. We komen rond 7.00u aan, rijden daarna gelijk door naar Camping Drepanos. Hier zijn we al rond 7.30u, want is maar 7 km van de boot verwijderd. We zijn een ochtendje duf met zijn vieren, want niemand heeft lekker geslapen.
Igoumenitsa camping
zien vanaf de camping de veerboot weer vertrekken
s Middags na de lunch pakken we de fietsen om naar het stadje te rijden. Door onze vogelaars gaan we de andere kant op, want daar ontdekken ze het natuurgebied, wat hier moet zijn. We zien verschillende vogels en een hele groep zwarte Ibissen op een veld. Helaas schrikken die zo van ons, dat ze hun vleugels spreiden en maken dat ze wegkomen
zwarte Ibissen
Wij rijden daarna met een grote boog naar Igoumenitsa, waar we gezellig op een terras koffie drinken. Behulpzame Grieken maken we de eerste dag in dit land al mee. Sjaak krijgt hulp van een ober, die rijdt met zijn auto naar een winkel, die de spullen verkopen voor de afvoer van de vuilwatertank. Helaas zijn ze pas na 18.00u open. Op de camping gaat de behulpzaamheid nog een stukje verder. Hier vragen ze, wat hij allemaal nodig heeft en een uur later komen ze langs met de auto en wordt alles geleverd. Zelfs de kosten mag Sjaak niet volledig betalen en een fooitje al helemaal niet.
IGOUMENITSA
10 april. We blijven nog een dag in Igoumenitsa. Vanmorgen gaat Sjaak onder de camper en wordt de afvoer weer gemaakt. We kunnen weer water gebruiken, zonder dat het er vanonder uitloopt.
De service op de camping is prima. We hebben gratis Wifi en de wasmachine is ook gratis te gebruiken. Dat komt goed uit, want heb nog een paar wasjes te doen, de droger is de zon en de wind. De verzorging van de camping staat op een laag peil. Ieder persoon, die er werkt doet de hele dag niks. De één zit in de zon en drinkt koffie, de ander kletst of staat wat te kijken, terwijl er volgens ons heel wat kan gebeuren. Is dit Griekenland? ? ?Sjaak en ik maken vandaag nog een flinke tippel langs het strand van anderhalf uur. ’s Avonds na het eten, gaan we het natuurgebied nog een keer in. De vogelaars zien allerlei vogels, waarvan wij denken “die zien ze vliegen”. Ongelooflijk, wat die allemaal zien. Helaas komt er bij ons niks van in beeld, daar hebben wij geen goede camera voor. Het is te ver, of ze zijn ons te snel af. Tot slot zien we nog twee Kroeskop pelikanen, maar ook te ver weg voor de foto. Cock heeft er wel verschillende geknipt, maar ja die heeft een telelens. De foto zijn een paar Kroeskop pelikanen
Voor diegene die geinteresseerd zijn in prachtige natuurfoto's genomen door onze amateur natuurfotograaf. Ga dan naar de site van de heer Schrameijer op: http://www.cockschrameijer.nl/
Fotoserie Parga
Zaterdag 11 april. Vandaag gaat het van Igoumenitsa naar Parga. Het is een korte route. De campings gaan pas 1 mei open. We zetten in Parga de auto op een P-Plaats en kijken in het centrum rond met de vele terrasjes. Het is er gezellig druk en we eten er Griekse ovenpotjes. Heerlijk! Daarna rijden we door naar het grootste strand, nl Valtos. Ook hier is het nog rustig. We zetten de auto langs het strand. We zitten er heerlijk in de zon. Sjaak en ik lopen naar het Venetiaanse Fort. We overnachten bij het strand.
12 april. We gaan over de E55 van Parga naar Kanali (noord van Preveza) We rijden langs een bezichtiging nl. “het Dodenorakel”, maar is gesloten, want het is vandaag Pascha (Pasen). Hier is de gewoonte om een lam aan spit te roosteren met Griekse muziek erbij. Daarna kijken we nog bij een camperplaats, die niet bij iedereen bevalt. Terwijl we een steile weg opgaan vanaf de stelplaats, valt de Laptop met een grote knal uit de kast. We hebben geluk, hij doet het nog. We slaan af bij Kanali Beach, waar we weer een plek vinden naast het strand. We wandelen, pakken een terrasje voor een drankje en blijven er overnachten.
Dodenorakel
Lam aan het spit
We staan hier weer heerlijk aan het strand
13 april. Van Kanali naar Ioannina. Eerst langs een natuurgebied, maar weer weinig vogels. Dan via de E951 naar Ioannina, waar we langs een Meer staan.Ook hier weer heel erg druk v.w. 2e Pascha. Toch een prachtige, rustige plaats kunnen vinden. We stallen de campers en lunchen eerst, daarna genieten we van de zon en maken nog een fietstocht langs een deel van het Meer. Het is warm zo’n 20 - 25ᵒC en zelfs geen frisse wind. We zijn net terug, als er een paar druppels regen vallen. We hebben sinds ons verblijf in Griekenland steeds mooi weer gehad. Alleen ’s avonds en ’s morgens nog fris.
14 april. Vandaag gaat het van Ioannina naar Monodendri ( naar Vikoskloof). Eerst bekijken we de oude rustige stad van Ioannina, achter de vestingsmuur, waarin op een heuvel een moskee ligt waar nu een gemeentelijk Museum inzit, waar je iets van het recente verleden van Ioannina kan bekijken. Ioannina is de hoofdstad van de Epirusstreek met Turkse invloeden. Buiten de muren is het drukker en zijn er vele terrasjes, waar we neerstrijken voor een kopje koffie.
Via wegnr 20 nemen we de afslag naar Monodendri. Onderweg door groen heuvelachtig gebied. We zien enkele traditionele Zagori dorpen, die gekenmerkt worden door klinkerstraatjes en leistenen daken. Hiervan is Monodendri er ook één, tevens het dorp met prachtig uitzicht op de Vikoskloof. Dat moeten we natuurlijk ook zien. We lopen over de hoge richel om in de kloof te kijken. Het is duizelingwekkend als je te lang naar beneden kijkt. Het dorpje Monodendri is een van de toeristische plekjes, omdat hier veel wandelingen beginnen. Aan eind van de middag alweer een paar druppels en twee onweersklappen. We slapen er op een parkeerterrein, ’s nachts heel rustig.
15 april. Van Monodendri naar Meteora.
We pakken de weg terug naar Ioannina richting Metsovo om daar de Katara-Pass over te gaan. Helaas kunnen we het hoogste punt van de pass niet over, omdat deze afgesloten is v.w. sneeuw. We zien hier nog verschillende bergen met sneeuwkappen op van het Pindosgebergte. We moeten nu een stukje Tolweg nemen om verder te kunnen rijden naar Meteora. Hier is een stuk ongelooflijke natuur te zien. Het zijn natuurlijke zandstenen torens (hangende rotsen), die als religieus toevluchtsoord gebruikt werd. Op de torens zijn kloosters gebouwd, er zijn in totaal 25 kloosters op de rotsen gebouwd, waarvan er nu nog zes toegankelijk zijn. Er wonen nu weer monniken en nonnen. Het is nog steeds niet bekend hoe de eerste kluizenaars de top van deze steile rotswanden bereikten. Ze sloegen waarschijnlijk haken in de rotsen en hesen de bouwmaterialen omhoog. Rond 14.00u komen we aan en genieten van de fel schijnende zon, die ons een warmte van wel 25ᵒC geeft. Heerlijk! De camping heeft zicht op de wonderlijke rotsen, dus een prachtig gezicht.
16 april. We beginnen de dag op tijd en willen om 9.00u met de bus, maar dit wordt een taxi, want kost net zoveel en gaat sneller. We stappen boven uit bij het eerste en hoogste klooster nl. de Metamorphosis ( 623m). Bij de ingang ligt een grot, waar de kluizenaar woonde, die nu begraven ligt in de hoofdkerk. Het tweede klooster uit 1518, dat we bezoeken, ligt niet ver van de eerste. De kerk bevat mooie fresco’s. Wij lopen met zijn tweeën verder langs alle andere kloosters en bezoeken het laatst gelegen klooster Agios Stefanos. Het is erg warm en zeer de moeite waard met prachtige vergezichten op de andere kloosters, de besneeuwde bergtoppen en het dorp Kalambaka. We genieten van deze bijzondere route en gaan tot slot langs een keiig wandelpad naar beneden naar de camping, waar we wat moe en zeker voldaan rond 14.45u aankomen. ’s Avonds gaan we met zijn vieren uit eten, waar we van Griekse gerechten smullen.
17 april. Van Meteora naar Panteleimon aan de Egeïsche Zee. Vandaag rijden we eerst naar de Lidl (die overal aanwezig is) om daarna onze weg te vervolgen naar de kust. We rijden via Trikala en Larissa richting zee. BijLarissa zoeken we naar een gasstation om onze fles propaan te vullen. We worden van het kastje naar de muur gestuurd, maar niemand heeft er propaangas.
camping bij Pantaleimon
strand van Panteleimon
We rijden daarom door naar de camping, waar we een paar stukjes tolweg over moeten. Als we bij de camping komen, ziet het er allemaal nog gesloten uit, maar hij is toch open. We komen aan het eind van de camping, waar we gelijk aan het strand een plaatsje krijgen. Ook nu is het zonnig en je kunt merken dat het windje wat frisser is, dan gisteren. Maar……………we kunnen heerlijk buiten zitten en zonnen. We grillen samen de vleesspiesen en het is weer genieten.
18 april. Panteleimon. Rustdag, dat betekent meestal eerst uitslapen, dan de camper poetsen van binnen, nog een handwasje draaien en klaar ben ik. Na de lunch is het heet genoeg om eens een paar uur te zonnen op het strand. Heerlijk! Wilde eerst nog een strandwandeling maken, maar het zand is te mul en vol met keitjes en kiezels. Later op de middag gaan we uit de zon, omdat het te warm is.
19 april. Van Panteleimon naar Methoni
De Tolweg heeft soms rare prijzen, het eerste gedeelte kost niks, maar we hebben de laatste tijd over kleine stukken de ene keer €3,50, dan weer €5,- , €4,50 en €1,20 moeten betalen. Waarschijnlijk is die tol om de wegen te herstellen, want die zijn af en toe heel slecht met vele gaten er in.We rijden langs de berg Olympus, waar ooit Zeus, de oppergod van de Griekse goden woonde. Hij was de god van het weer en het onweer.Zeus is ons vandaag niet helemaal goed gezind, want er waait een zeer frisse wind en het is bewolkt. Later tegen de avond regent het nog wat.We slaan richting Methoni van de tolweg af, waar we op een Parkeerplaats gaan staan. We bekijken het kleine haventje, eten in een restaurantje vis en mosselen en overnachten als zigeuners op de Parkeerplaats. Er zijn in Griekenland nog heel weinig campings open, omdat het seizoen pas 1 mei begint. Het is daarom met zijn vieren extra gezellig en als we ons vervelen of tijd over hebben, doen we samen een potje skipbo.
Op parkeerplaats in Methoni
haventje van Methoni
20 april. Van Methoni naar Kalamaria ( 15 km van Thessaloniki) Voordat we Thessaloniki voorbij rijden, proberen we nog een vogelgebied in te gaan, maar we kunnen het niet vinden. We rijden door Thessaloniki naar de camperplek in Kalamaria, waar we bij een caravandealer mogen staan en overnachten. Omdat de dag met bewolking begint, rekenen we niet meer op een stralende blauwe lucht met zon. We zijn de middag hier gebleven en gaan morgen met de bus naar Thessaloniki om de stad te bekijken. We zitten hier in de buurt van het vliegveld en worden bewaakt door een hond. Ben benieuwd hoe de nacht zal gaan: met opstijgende en dalende vliegtuigen of met hondengeblaf, of is het misschien lekker rustig?? Je hoort het nog….Sjaak heeft hier zijn propaan gasfles afgegeven, die gevuld moet worden. Dit duurt 1 of 2 dagen.
21 april. Kalamaria en bezoek aan Thessaloniki
Nou, het viel niet tegen vannacht. Het laatste vliegtuig ging om 00.15u en de eerste rond 7.15u, dat viel dus mee. Ook nog een hondenconcert rond 3.00u en voor de rest heerlijk rustig. We hebben allemaal lekker geslapen. Rond 9.15u naar de bus gelopen, die hier net buiten het terrein stopt, dus zeer gunstig. Het is een bus met een overstap bij Ikea, waar gelijk de volgende bus naar het centrum klaar staat. Het is zo’n 20 km naar Thessaloniki en dat kost de man/vrouw €0,70. Daar kun je je camper niet voor parkeren. Komt nog bij, dat de camperplek gratis is en alles wat erbij hoort zoals water, afvoer vuil water en chemisch toilet. Eveneens gratis Wifi en wasmachine. Waar krijg je dat nog? Er is een shop en een werkplaats en geweldige service (duits sprekend), een prima plaats om wat te laten repareren, te kopen en om Thessaloníki te bezoeken. We zijn rond 10.15u in de stad, dus tijd voor een kopje koffie. Daarna gaan we op pad naar de bezienswaardigheden. We zien verschillende mooie kerken, zoals de Agia Sofia, die van kerk, moskee werd en weer kerk. De kerk bevat mozaïeken en fresco’s uit de 9e en 10e eeuw.
We lopen daarna richting zee, want Thessaloníki ligt aan de Golf van Thessaloníki en bezit een aantrekkelijke boulevard, die bekend staat als paralia. Daarna komen we bij Plateia Aristotelous, een mooi plein, waar je op het eind naar de Modiano (overdekte markthal) kunt gaan. We eten in een van de vele restaurantjes en gaan verder over de boulevard om de Witte Toren te beklimmen, de beroemdste attractie, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. We lopen nog naar de belangrijkste architectonische erfenis van de Romeinse tijd, nl de Triomfboog van Galerius. De boog is versierd met scenes van de veldslag tegen de Perzen. Ten noorden van de boog staat de Rotonda, die vroeger als kerk en als moskee werd gebruikt met een minaret ernaast, de enige in Thessaloníki. Daarna pakken we de bus weer terug. Eerst naar de Ikea, daarna de volgende bus, maar waar naar toe.?....?....?. niemand had iets meegenomen, maar gelukkig kunnen we het één en ander de chauffeur duidelijk maken, zodat we er toch komen. Het was een wat frisse, maar zonnige dag. Op de camping wordt onze gasfles teruggebracht, dus kunnen we morgen verder reizen.
Lago Koronia
22 april. Van Kalamaria naar Asprovalta. Na een bezoek aan de Lidl gaan we noordwaarts naar het Lago Koronia. Hier moet er gevogeld worden. Op drie verschillende plaatsen geweest en alleen van verre een groep pelikanen in de lucht zien vliegen. Ook bij Lago Volvi valt er weinig te vogelen. Het is wel goed vertoeven langs het Meer tijdens de lunch.
Lago Volvi
Daarna richting Asprovalta aan zee, waar wat campings moeten zijn. Helaas is het hek nog dicht, maar er zijn plaatsen genoeg om te gaan staan. We kiezen een plek aan een boulevard met palmen en gelijk aan zee. Het weer was zonnig, maar de bewolking en een enkele spat regen komen in aantocht. Het is soms zo donker, dat de zee donkergroen kleurt.
onze overnachtiigingsplaats in Asprovalta
boulevard van Asprovalta
buien naderen ons
We maken een korte wandeling v.w. dreigende luchten. ’s Avonds lopen Miep en Cock naar het dorpje en daar blijkt een feest op komst te zijn, nl. ter ere van Agios Georgios, St Jorisdag (23 april). Een belangrijk feest voor de beschermheilige van de herders, dat het begin van het weideseizoen aangeeft. Crisis of niet er moet worden gedanst.
dansgroep | priester | muziekgroep tijdens processie | het meedragen van de heilige st George |
23 april. Van Asprovalta naar Keramoti Vanmorgen behoefte aan een korte wandeling. We lopen door het dorp en horen in de buurt van de kerk muziek. We komen te weten, dat er rond 11.00u een processie zal zijn na de kerkdienst ter ere van St George. We overleggen met onze vrienden,die doorgaan om te vogelen bij een paar Lagunes. Wij blijven wachten op de processie en gaan daarna door naar Kavala om dat te bekijken. Onderweg zien we bij een lagune nog honderden flamingo's
Voor men Kavala binnen rijdt kom je bij een mooi uitzicht punt over de stad.We parkeren daarna de bus bij de haven om er rond te kijken. We lopen langs de haven, wat straten door en onderdoor het aquaduct, dat in de 16e eeuw door de Turken is gebouwd. De Turkse bezetting van 1371 tot 1912 is van grote invloed geweest voor Kavala. Eveneens de invloed van 50 of 51 voor Chr, toen de apostel Paulus hier voor het eerst voet op Europese bodem zette. ’t Is maar dat je het weet! Dat onze voetsporen niet in de boeken komen is jammer, daarom zetten we die maar op de website. Of ze invloed op iets zullen hebben, denk ik niet.
Daarna gaat het richting Keramoti aan de Golf, in de buurt van de Nestos Delta, waar onze vrienden zijn gaan vogelen. We gaan naar het haventje van Keramoti en we hoeven niet lang te wachten, of ze zijn ook daar. Helaas met weinig resultaat. Het is hier wel het broedgebied van de blauwe en de witte reigers, die hier met grote aantallen opvliegen. We hebben een mooi uitzicht bij de haven op de veerboten, die van en naar het eiland Thassos varen.
haventje van Keramoti
we hebben weer een uitstekende stek
Nestos rivier
24 april. Van Keramoti naar Porto Lagos.
We rijden eerst van Keramoti noord naar Stavroupoli langs een mooie route door een beboste kloof en beukenbossen. Hier moet er ook nog gevogeld kunnen worden, maar niet zo toegankelijk. We rijden richtig Xanthi ( met onderweg de zwarte ooievaar in het vizier en op de lens van Cock, een zeldzame vogel) en verder door naar Porto Lagos.
Hier is alweer een vogelgebied, want Porto Lagos ligt precies op een landstrook tussen de zee en het Vistonidameer. We vinden een goed berijdbare weg tussen het Meer door, waar we Flamingo’s, reigers, steltkluten en sternen e.d. zien. Daarna bezoeken we het klooster Nikolaos aan de oever van het Meer en een Grieks Orthodox kerkje over bruggetjes. Het ziet er weer prachtig uit binnen. We branden weer twee kaarsjes en hopen dat het mag helpen voor Kobie en Wil. We gaan naar het haventje van Porto Lagos, waar we overnachten.
klooster Nikolaos | interieur | klooster met kerkje | Kerkje |
Om middernacht wordt er nog een vissersboot afgemeerd, vlakbij ons. Schrikken ervan, want stel je voordat er nog meer aanmeren, dan moeten we vast weg. Alles gaat goed, de vis wordt overgebracht op een auto en weg zijn ze daarna allebei. Een visveiling kennen ze hier volgens mij niet.
Zaterdag 25 april. Van Porto Lagos naar Alexandhroupoli ( niet ver van de grens met Turkije). We rijden eerst via de 2, daarna de E90. Het gaat snel en we rijden langs een saaie weg. Voor de koffie zijn we op de camping. De municipale camping valt niet tegen, grote plaatsen en redelijk sanitair voor hier. Een lekkere warme douche valt bij allen goed in de smaak, na 6 dagen vrij staan. ’s Middags pakken we de fietsen en gaan het stadje in. De vuurtoren is het beroemdste gebouw van Alexandhroupoli, stamt uit 1800. Het seizoen is nog steeds niet begonnen hier, maar de terrasjes zitten wel goed vol met lokalen.Crisis of geen crisis het maakt niet uit. Begrijp niet, waar ze het van doen, want Griekenland is niet goedkoop. We geven op een terrasje voor 4 cappuccino €12,-. Het valt wel op dat we weinig Grieken aan alcoholische dranken zien, maar aan de koffie met water (krijg je bij de koffie). Ook de boodschappen hebben gemiddeld de prijzen, die wij ook thuis betalen.
haventje van Alexandroupolis
Alexandroupolis
26 april. We blijven in Alexandhroupoli vandaag. De was brengen we bij Wash & Dry. De lunch nuttigen we op een terrasje bij de boulevard. Het is overal vol op de terrasjes. We gaan voor een paar salades vooraf en een gefrituurde visschotel. Het smaakt voortreffelijk en we maken eerst een wandeling langs de boulevard om ons eten te laten zakken. Na de koffie bij de camper gaan de oudjes nog ff verder met uitbuiken.
27 april. Van Alexandhroupoli naar het Dadiawoud.
We gaan vandaag vogelen. Eerst bij de Evros Delta, dat we helemaal via gravelweg doorkruisen. We zien al gauw een groep vliegende Pelikanen in de lucht cirkelen, daarna een bijzondere kievit en nog wat andere kleinere vogels en niet te vergeten verschillende schildpadden. Ook een stel zwanen en wat reigers en dat is het dan. Niet zoveel voor zo’n groot gebied.
We gaan vandaag vogelen. Eerst bij de Evros Delta, dat we helemaal via gravelweg doorkruisen. We zien al gauw een groep vliegende Pelikanen in de lucht cirkelen, daarna een bijzondere kievit en nog wat andere kleinere vogels en niet te vergeten verschillende schildpadden. Ook een stel zwanen en wat reigers en dat is het dan. Niet zoveel voor zo’n groot gebied.
Pelikanen
Moor landschildpad
Kuif leeuwerik
Daarna rijden we noordelijk naar het Dadiawoud bij het Maritsagebergte, waar zeldzame vogels zitten, die je vanuit een observatiehut kunt bekijken. Vooral de aanwezigheid van roofvogels is van belang in dit afgelegen gebied. Een groot aantal van de in Europa voorkomende roofvogels, zie je daar. Vooral de gieren en arenden. Het is één van de laatste toevluchtsoorden van de monniksgier in Europa. We gaan naar het mooie informatiecentrum, allereerst om informatie over de roofvogels en ten tweede met de vraag, of we op het Parkeerterrein ook mogen overnachten. Dat is geen probleem. We kunnen op twee manieren naar de observatie hut van de roofvogels, nl lopend en met een busje. We besluiten nu lopend en morgenochtend met het busje te gaan. Het is een pittige wandeling en Miep krijgt last van haar knieën en kramp. Maar onze tippel wordt beloond. We zien zeker drie soorten gieren waaronder de Monniksgier, Valegier en de Aasgier en andere roofvogels. Jammer, dat het nog te ver weg is, om goede foto’s te kunnen maken, op Cock na. Wij lopen daarna terug en Miep en Cock kunnen heel toevallig terug meerijden. Cock zijn dag maar ook die van ons was super geslaagd.
Onderweg nar de observatie hut | zwarte en vale gieren in de boom | gieren | op de terugweg |
Dinsdag 28 april. Van Dadiawoud naar Gelibolu in TURKIJE.
Vroeg uit bed, want om 8.00u kunnen we een video zien over het gebied met zijn roofvogels, met aansluitend de bus trip naar het observatie-centrum. Cock is voorzien van grote standaard en fotomateriaal. Als we eraan komen, vliegen heel wat gieren in de lucht, maar ineens zijn ze verdwenen. Wel zitten er nog heel wat in en op de bomen in de verte. Met goede verrekijkers is het prachtig die beesten te bekijken. Na een half uur moeten we weer inpakken en wegwezen. Gisteren was het spectaculairder!
de vale en de zwarte gieren
We rijden terug naar de campers, drinken er koffie en bekijken de route naar Turkije. En dann gehts loss! Na een 40 km komen we bij de grens, waar alles vlotjes verloopt. We moeten een visa kopen en die is van €15,- verhoogd naar €25,- p.p.