Reizen met eigen camper
 reisridders

Groot BrittaniëHet Verenigd Koninkrijk omvat vier landen, waarvan er drie ook een regionaal bestuur hebben: Schotland, Wales en Noord-Ierland. Het vierde land is Engeland. Deze vier landen gelden internationaal doorgaans als één land, het Verenigd Koninkrijk (behalve in het voetbal, waar ze apart spelen). De afkorting is VK. In het Engels is het the United Kingdom, afgekort UK.
Voor het gemak wordt het geheel vaak ‘Engeland’ genoemd, zoals men in het buitenland Nederland vaak met ‘Holland’ aanduidt: dat is dus niet officieel, maar wel gebruikelijk. De Engelsen, Schotten, Welshmen en Noord-Ieren worden samen ‘Britten’ genoemd.
Groot-Brittannië is vooral een geografisch begrip: het is het grootste eiland van de Britse Eilanden en omvat Engeland, Wales en Schotland (dus niet Noord-Ierland). De kleine eilanden om het grote heen, zoals de Hebriden en het Isle of Wight, worden staatkundig gezien ook tot Groot-Brittannië gerekend. Het andere grote eiland van de Britse Eilanden is Ierland. Dat bestaat uit de Ierse Republiek, oftewel ‘Ierland’, en Noord-Ierland, dat dus bij het Verenigd Koninkrijk hoort.
Gemenebest
De monarch van het land is overigens niet alleen staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk, maar ook van veel kleine overzeese gebieden (zoals Bermuda, Gibraltar en de Falklandeilanden) én van veel onafhankelijke landen die vroeger tot het Britse Rijk behoorden, waaronder Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Die maken nu deel uit van het Gemenebest van Naties, vroeger het Britse Gemenebest, in het Engels ‘Commonwealth’ genoemd.

 Dverschillen tussen de drie landen van Groot-Brittannië zijn op sommige vlakken vrij groot. Zo hebben zowel Scotland als Wales  een tweede officiële taal naast het Engels: Scots Gaelic en Welsh. In Scotland geeft men zelfs zijn eigen Britse ponden uit. Daarnaast hebben vooral de Schotten en de inwoners van Wales een sterk gevoel van nationale identiteit.  Noem ze vooral geen Engelsen

Een land om van te houden
Er zijn maar weinig landen die zoveel te bieden hebben als Engeland, met iconische bezienswaardigheden als Big Ben en Stonehenge, schitterende landschappen als het Lake District en de kust van Cornwall, levendige markten en gezellige dorpjes.
Engeland staat bekend als een land vol contrasten, van de legendarische bezienswaardigheden en het glooiende heuvellandschap, tot de dynamiek, de creativiteit en de cultuur. Leef je uit bij het iconische Glastonbury muziekfestival, of geniet van internationaal streetfood in Manchester. Bezoek de wijngaarden in Kent en drink een duurzaam gebrouwen biertje in een microbrouwerij.
Van een reis naar Engeland, vol avontuur en dynamiek, geniet je nog lang na.

 

 
E-mailen
Map